Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA


DTe wil functioneren gasmarkt verbeteren

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) wil beter inzicht krijgen welke maatregelen nodig zijn om het functioneren van de gasmarkt te verbeteren. Hiertoe heeft de toezichthouder vandaag een consultatiedocument gepubliceerd.

In het document richt DTe zich op drie knelpunten. DTe constateert dat er weinig importcapaciteit beschikbaar is voor nieuwe partijen op de markt. Een van de oorzaken is dat het voor partijen onduidelijk is hoe veel van de gecontracteerde transportcapaciteit daadwerkelijk wordt gebruikt. DTe stelt voor om de informatievoorziening over importcapaciteit te verbeteren door uitgebreidere informatie te publiceren over in het verleden gebruikte capaciteit en de beschikbare capaciteit in de toekomst. Aan de hand van deze informatie kunnen netgebruikers beter inschatten in hoeverre het door hen gewenste transport van gas daadwerkelijk kan plaatsvinden. Bovendien ontstaat hierdoor beter inzicht of het wenselijk is extra importcapaciteit aan te leggen.

Een ander knelpunt heeft betrekking op het concurrentienadeel dat partijen ervaren die geen directe toegang hebben tot een laagcalorische gasbron. Deze marktpartijen importeren gas uit het buitenland (van hoogcalorische waarde) dat zij voor levering aan onder meer huishoudens door middel van kwaliteitsconversie omzetten naar gas met een laagcalorische waarde. Om te bevorderen dat alle partijen op de markt voor huishoudens een gelijke uitgangspositie krijgen, stelt DTe in het consultatiedocument de mogelijkheid voor om een deel van de kwaliteitsconversiekosten te verrekenen in de transporttarieven. Hierdoor dragen alle partijen evenredig bij aan deze kosten.

Ook blijkt sprake te zijn van een gebrek aan flexibiliteit waardoor de mogelijkheden om toe te treden tot de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas beperkt zijn. Hierdoor zijn de huidige leveranciers van gas en nieuwkomers op deze markt onvoldoende in staat om met hun aanbod in te spelen op het variërende afnameprofiel van klanten gedurende de dag (flexibiliteit). DTe pleit voor een zo ruim mogelijk balanceringsregime (de spelregels waaraan marktpartijen zich dienen te houden bij het invoeden op en afnemen van gas van het gasnetwerk).

In het kader van de nationale implementatie van de tweede Europese gasrichtlijn wordt het huidige systeem van toegang tot het gasnetwerk aangepast. Het voorstel tot deze wijziging ligt momenteel voor aan de Tweede Kamer. Op het moment dat voorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, brengt DTe de gevolgen van dit voorstel in kaart. De verschillende marktpartijen zullen tijdig bij dit proces betrokken worden.

Het informatie- en consultatiedocument, getiteld 'Onderzoek Ontwikkeling Gasmarkt' is vanaf vandaag te vinden op de website van DTe: www.dte.nl onder de rubriek nieuws. Tot 23 februari 2003 kunnen partijen reageren op dit informatie- en consultatiedocument.