Ingezonden persbericht


'Discussie' met dominee Hans Visser over "vrijwillige terugkeer"

De Fabel heeft de afgelopen maanden veel aandacht besteedt aan "vrijwillige terugkeer". Recentelijk bekritiseerden we de groeiende betrokkenheid van steunorganisaties bij die "vrijwillige terugkeer" in het artikel "Steungroepen helpen overheid met uitzetten van vluchtelingen", . Kort daarop ontvingen we een brief van dominee Hans Visser van de Rotterdamse Pauluskerk. Daar waren we blij mee, want het is hoog tijd dat onder steungroepen een discussie op gang komt over het meewerken aan "vrijwillige terugkeer". Helaas bleek de reactie van de dominee weinig inhoudelijk en nogal denigrerend. Toch wilde De Fabel proberen om een serieuze discussie met Visser aan te gaan. Daarom schreven we hem een brief terug met daarin een aantal vragen. Om onze eigen standpunten nog verder te verduidelijken stuurden we de nieuwste Gebladerte-reeks brochure mee die over migratiebeheersing gaat, . We kregen kort daarop per omgaande onze brief en de brochure teruggestuurd door de dominee, met daarop handgekalkt: "Voor jullie eigen prullenbak". Waaruit we eigenlijk alleen maar kunnen opmaken dat het Hans Visser eigenlijk niet te doen was om een discussie, maar om mensen met kritiek af te bluffen.

We willen de 'discussie' graag publiekelijk maken. Daarom publiceren we hieronder de brief van Visser en vervolgens onze reactie daarop.

--------------
Rotterdam, 13 november 2003

Zeer geachte dames en heren,

Met een zekere regelmaat word ik getroffen door een wat erg eenzijdige weergave van feiten in uw blad, zoals ditmaal over steungreupen die de overheid helpen met het uitzetten van vluchtelingen. De kop is al veelzeggend en buitengewoon misleidend. De Pauluskerk helpt de overheid helemaal niet bij het uitzetten van vreemdelingen. Al sinds vele vele jaren is bij u bekend dat het IOM bestaat die de mogelijkheid biedt voor mensen die dat willen, om terug te keren en daar ook nog een bedrag voor te krijgen.

Ik ben indertijd direct begonnen om met het IOM samen te werken omdat wie hard werkt met vluchtelingen, ontdekt dat er ook mensen bij zijn die zich vergist hebben, die graag terug willen en dan is er gelukkig een gelegenheid om dat op een beeije fatsoenlijke manier te organiseren.

De indruk die u wekt is strijdig met de waarheid. U heeft natuurlijk het recht om fabels uiteen te zetten in uw blad maar we moeten het even constateren. Ik heb ook eens gekeken wat u eigenlijk betekent voor vluchtelingen en dat valt mij zwaar tegen. U blijft wat bangen in spreekuren en wat verwijzingen, maar wat doet u concreet voor iemand die dakloos is, voor mensen die totaal vastlopen, die bij voortduring worden afgewezen? Kunt u daar eens een goed artikel over schrijven? Dan wordt u ook een serieuze gesprekspartner want nu kunt u wel heel gemakkelijk praten vanachter uw bureau!

Om één misverstand te voorkomen, we doen het zeker niet voor het geld! U interviewt slordig. Het zou aangenaam zijn als u mij zelf daar even in raadpleegt want ik draag de eindverantwoordelijkheid voor dit werk en ik ben nog steeds van mening dat het vluchtelingenwerk van de Pauluskerk een goede weg volgt. We helpen mensen in de regio, we helpen mensen die dat willen terugkeren en we helpen mensen die niet kunnen terugkeren om hier te overleven. Bovendien denk ik dat wij zo langzamerhand de organisatie in Nederland zijn die de meeste illegale mensen ook aan werk helpt, maar daarover spreken wij natuurlijk niet, dat doen wij allemaal in stilte.

Het zou me aangenaam zijn als uw blad de waarheid ging weergeven. Als u dat niet voornemens bent, kunt u mij uit het abonnementen bestand schrappen. Het wordt dan zonde van uw papier.

Met hartelijke groeten,

Hans Visser

----------
Leiden, 5 januari 2004

Hallo Hans Visser,

Met een zekere regelmaat worden wij getroffen door de inzet voor 'vrijwillige' terugkeer van een groeiend aantal ondersteuningsorganisaties, uit pragmatische of inhoudelijke redenen. Met evenveel regelmaat wordt er op nogal kinderachtige wijze gereageerd als wij die inzet bekritiseren. Helaas reageer jij ook zo. Ongefundeerde beschuldigingen over een "eenzijdige weergave van feiten", 'woordgrapjes' over "fabels" en arrogante opmerkingen, zoals: "U blijft wat hangen in spreekuren en wat verwijzingen". Maar we liggen niet wakker van dit soort insinuaties en flauwe opmerkingen. Wij hebben belangrijker zaken aan ons hoofd. Zoals bijvoorbeeld de verrechtsing in de maatschappij of de uitsluiting van mensen.

Kenmerkend voor dit type reacties is dat - als je klaar bent met lezen -, je nog niets weet over de standpunten van de schrijver. Zo ook bij jouw brief. Die maakt jouw oordeel over de Fabel overduidelijk, maar verschaft tegelijk bar weinig inzicht in de argumenten waarmee jij de politieke keuzen achter het beleid van de Pauluskerk rechtvaardigt. Maar daar zijn we juist nieuwsgierig naar.

Voor ons is 'vrijwillige' terugkeer niks anders dan een uitbreiding van het deportatiebeleid. Ontneem mensen iedere mogelijkheid om hier te overleven door hen volledig uit te sluiten en ze gaan vanzelf wel 'vrijwillig' terug. Dat gaat een stuk 'efficiënter' en levert niet zo'n slecht imago op als gedwongen deportaties. Volgens jou hebben vluchtelingen zich echter vergist en willen ze graag terug. Er zijn inderdaad een heleboel vluchtelingen die zich vergist hebben. Ze komen namelijk met het idee dat ze in Nederland wel veilig en gelukkig kunnen overleven. En dat is een vergissing die slecht voor hen uitpakt. Na korte tijd in Nederland wordt het voor de meesten duidelijk dat ze in een racistische hel terecht zijn gekomen waar ze op allerlei manieren uitgesloten en mishandeld worden. Soms op zo'n erge manier dat ze nog liever terug gaan dan hier te blijven. Dat zegt echter niets over hun redenen om te vluchten, maar alles over het rechtse klimaat in Nederland. Daar kan je als steunorganisatie op verschillende manieren op reageren. Wij kiezen er voor om solidair te zijn en het systeem aan te vallen dat mensen selecteert op bruikbaarheid en de anderen illegaal maakt. Jij kiest ervoor om in dat systeem te participeren. De IOM speelt met haar wereldwijde structuur een belangrijke rol in dat systeem. Behalve die zogenaamde "vergissing" waar jij het over hebt, vinden wij helaas nergens argumenten in jouw brief waarom je in godsnaam in zee wil gaan met dit racistische en bevolkingspolitieke organisatie. (Hierbij sturen we je ook onze nieuwste brochure, een bundeling van artikelen die we geschreven hebben over migratiebeheersing en de rol van onder meer de IOM daarin.)

Het gaat ons overigens niet zozeer alleen om de Pauluskerk. Helaas neemt de invloed van de IOM bij een groeiend aantal steungroepen toe. Uit het onderzoeksrapport dat IOM uitbracht naar aanleiding van de samenwerking met jouw organisatie blijkt dat men vergelijkbare samenwerkingsprojecten wil in de andere grote steden. Achter meer en meer steunprojecten steekt inmiddels een poging om geVllegaliseerden 'vrijwillig' terug te doen keren. Tegen deze ontwikkeling verheffen wij onze stem. Je hebt het erover dat wij "een serieuze gesprekspartner" zouden moeten worden, en daar heb je gelijk in. Wij willen ook graag serieus genomen worden, en niet - zoals bijvoorbeeld in jouw brief - paternalistisch behandeld worden.

Je schrijft dat we jou persoonlijk hadden moeten interviewen. Het was ons echter niet bekend dat je je personeel niet helemaal toevertrouwd om zelfstandig over hun activiteiten naar buiten te treden. Uit je brief konden we echter ook niet veel opmaken over je achterliggende motieven. Graag stellen we je daarom nog een keer in de gelegenheid om serieuze antwoorden te formuleren op de vragen die wij stellen bij de 'vrijwillige' terugkeer en de rol van de Pauluskerk daarbij. Waarom geef je geen prioriteit meer aan protest tegen de uitsluiting die ervoor zorgt dat mensen 'vrijwillig' terugkeren? Heb je geen problemen met de rol die de IOM speelt bij het internationaal managen van migratie in het belang van staat en economie? Heb je er geen moeite mee om, gewild of ongewild, een verlengstuk te worden van de uitzettingpolitiek van het racistische vreemdelingenbeleid? Twijfel jij er nooit aan of jij als witte Nederlandse man vanuit je bevoorrechte positie er misschien wel eens helemaal naast kan zitten met je bepaling wat "het beste" is voor die vluchtelingen die je 'vrijwillig' doet terugkeren?

Ondanks je eerdere wat kinderachtige reactie hebben wij toch nog steeds enige hoop op enkele serieuze antwoorden. En daarover willen wij dan best met je in discussie gaan. Wij zijn namelijk van mening dat alleen het serieus botsen der meningen tot vooruitgang leidt. Wij strijden voor onze idealen en doen dat zeker niet in stilte. Wij willen een maatschappij die gebaseerd is op vrijheid, gelijkheid en solidariteit. We zijn benieuwd wat jij wil.

Vriendelijke groeten,

J. Tas
De Fabel van de illegaal


DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.