Gemeente Loenen aan de Vecht


Nieuwsberichten

16/01/2004
Ontwerp-streekplan 2005-2015 van de provincie Utrecht

Informatieavond
Deze avond start om 20.00 uur en is bedoeld om u te informeren over windenergie in het algemeen, over de plannen van de provincie voor grootschalige locaties voor windenergie en over de locatie bij u in de buurt. De gedeputeerde Milieu, de heer Binnekamp, zal op de informatieavond aanwezig zijn. De Provincie Utrecht nodigt u van harte uit voor deze informatieavond op 19 januari in Hotel Breukelen, Stationsweg 91, Breukelen.

Doelstelling provincie
De provincie Utrecht wil duurzaam gebruik van energie graag stimuleren. Zij heeft in 2001 de Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie (BLOW) ondertekend. Hiermee heeft de provincie zich verbonden aan de taakstelling om in 2010 genoeg windturbines te hebben geplaatst om een totaal vermogen van 50 MW te bereiken.

Vijf grootschalige locaties
De provincie heeft de meest geschikte locaties voor de plaatsing van windturbines onderzocht. In het Windplan Utrecht (2002) zijn potentiële locaties geselecteerd. Vervolgens is er een Milieu Effect Rapport (MER) gemaakt voor de vijf in het Windplan geselecteerde locaties. Het gaat om locaties langs de A1, A2 (twee locaties), A12 en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het MER geeft per locatie aan wat de effecten zijn van het plaatsen van windturbines op energieopbrengsten en reductie van CO2-emmissie, natuur en vogels, landschap en cultuurhistorie, geluid, veiligheid en slagschaduw. Iedereen heeft van tevoren kunnen aangeven welke aspecten in het MER onderzocht zouden moeten worden.
De locatie bij u in de buurt ligt langs de A2 bij Breukelen en bij Loenen. Er kunnen vier turbines ten noorden van Breukelen in de gemeente Loenen en vier turbines ten zuiden van Breukelen, beide op ca. 100 meter afstand van de A2, worden geplaatst.

Windenergie en het Ontwerp-streekplan
De grootschalige locaties voor windenergie zijn als zogenaamde "concrete beleidsbeslissing" (CBB) in het Ontwerp-streekplan opgenomen. Dit betekent dat deze locaties, na vaststelling van het streekplan door provinciale staten (naar verwachting eind 2004) en na afronding van eventuele beroepsprocedures, niet meer ter discussie gesteld kunnen worden. Van een eenmaal vastgestelde CBB kan niet worden afgeweken. De CBB kan alleen gewijzigd worden door een (partiele) herziening van het streekplan door provinciale staten.

Inzien van de provinciale plannen
Het Ontwerp-streekplan 2005-2015 en het daarbij behorende MER liggen vanaf dinsdag 20 januari 2004 tot en met maandag 16 februari 2004 ter inzage op het provinciehuis Rijnsweerd te Utrecht en in alle gemeentehuizen van de provincie. U kunt tijdens deze vier weken uw reactie (bedenkingen) op de plannen op verschillende manieren kenbaar maken:

- schriftelijk: richten aan de Statengriffier van de provincie Utrecht, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht, onder vermelding van bedenkingen Ontwerp-streekplan en MER;

- via internet: www.streekplanutrecht.nl;

- via de mail: inspraakstreekplan@provincie-utrecht.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie over windenergie of over het Ontwerp-streekplan streekplan en het bijbehorende MER kunt u kijken op www.provincie-utrecht.nl