Gemeente Tilburg

16-1-2004
Gemeente komt maatschappelijke instellingen tegemoet met compensatiefonds
360.944 uit Compensatiefonds I.D.-banen naar maatschappelijke instellingen

Door bezuinigingen bij het Rijk ontvangt de gemeente Tilburg per 1 januari minder financiële middelen voor zogenaamde I.D.-banen. Omdat de gemeente het erg belangrijk vindt deze banen te behouden, wordt per
1 januari een zogenaamde 'inleenvergoeding' aan ID-werkgevers gevraagd. Gebleken is dat de betaling van deze inleenvergoeding bij enkele instellingen kan leiden tot grote financiële problemen. Om het voortbestaan van deze maatschappelijke instellingen te garanderen heeft het college in september ingestemd met het instellen van een compensatiefonds. Uit dit compensatiefonds wordt in 2004 360.944 aan 26 instellingen betaald als tegemoetkoming in de inleen-vergoedingen.

Zo'n 46 instellingen hebben, naar aanleiding van het instellen van het compensatiefonds, een aanvraag voor compensatie ingediend. Aan de hand van vijf volgende criteria zijn de aanvragen beoordeeld:
· komt de organisatie in aantoonbare financiële problemen?
· in hoeverre is de organisatie afhankelijk van gesubsidieerde arbeid?
· is er sprake van een gemeentelijke verordening waarmee rekening gehouden moet worden?

· leidt compensatie tot oneerlijke concurrentie met niet gesubsidieerde organisaties?

· voor ongesubsidieerde instellingen geldt dat zij alleen een beroep kunnen doen op het compensatiefonds wanneer hun personeelsbestand voor minimaal 50 % uit I.D.-werknemers bestaat.

Na beoordeling van de aanvragen heeft het college in december besloten 26 instellingen te compenseren. Daaronder enkele aansprekende instellingen zoals La Poubelle, de Twern en Centrum buitenlandse vrouwen. Voor de 20 aanvragen die afgewezen zijn geldt dat deze organisaties hetzij niet in grote financiële problemen komen door de inleenvergoedingen hetzij niet voldoen aan het criterium voor niet gesubsidieerde instellingen, namelijk dat minimaal 50% van het personeelsbestand uit I.D.-werknemers dient te bestaan. Met andere woorden het vragen van een inleenvergoeding vormt geen bedreiging voor het voortbestaan van deze organisaties.

De toekenning van compensatiegelden geldt als afronding van een tamelijk unieke aanpak die Tilburg heeft ontwikkeld. Zo zijn er ondanks de rijksbezuinigingen geen mensen met een gesubsidieerde baan ontslagen. Er worden geen onoverkomelijke kosten neergelegd bij organisaties die I.D.-ers in dienst hebben. Mensen met een ID baan worden gestimuleerd om een vaste reguliere baan te zoeken en er ontstaat ruimte om gesubsidieerde banen te creëren als opstap naar regulier werk.

In totaal werken in de stad Tilburg circa 890 personen in een I.D. baan. Daarvan zijn er 125 in dienst van de gemeente zelf.