KRO De Wandeling

Leven na coma: onmogelijke keuze van Marius voor zijn gezin

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 16 JANUARI

HILVERSUM, 20040113 -- "Ik ben niet boos op haar, ze kan er niets aan doen. We hebben beiden veel last en verdriet van de situatie." Marius Wind wordt na een ernstig auto-ongeval geconfronteerd met 'ongeremd gedrag' van zijn vrouw. Zij raakte na het ongeval in coma en is na revalidatie nooit meer de oude geworden. Marius neemt de zorg voor zijn vrouw en twee kinderen op zich. Met alle moeilijkheden van dien.


In aflevering negentien van KRO De Wandeling gaat presentatrice Hella van der Wijst in gesprek met Marius Wind, motoragent en huisvader, over de nasleep van het ongeluk, de zorg voor vrouw en kinderen en de eigen verwerking.
Bij het ongeluk in 1992 raakt zijn vrouw in coma en pas vijf weken later komt ze bij. "Eén oog ging open, het ander was verlamd. Ik had een bordje met letters erop en wees er een aan. 'Aaa', zei ze. Dat was zo fantastisch, ik krijg er nu nog tranen van in mijn ogen." Thuis komt de zorg voor het gezin bij Marius terecht. "Toen ze na een lange revalidatie weer thuiskwam merkte ik dat er dingen veranderd waren: ik had met mijn kinderen een eigen wereld opgebouwd en, belangrijker, zij was veranderd in haar hoofd, haar karakter." Marius kan zelf pas drie jaar na het ongeluk aan de eigen verwerking beginnen. "De ruimte en tijd voor mezelf pak ik op de motor. Tijd om na te denken, te vluchten, te herinneren... In mijn werk als motoragent is het als ademen." Toch stapelen de problemen zich op: zijn vrouw houdt last van razernijaanvallen en moet volgens een strakke agenda leven. Afgelopen zomer, elf jaar na het ongeval, kon Marius niet anders meer: 'Het is beter dat we uit elkaar gaan'. Een voor onmogelijk gehouden keuze als nieuw begin.

KRO De Wandeling, vrijdag 16 januari 16.30 uur
(HH. zondag 18 januari 09.30 uur)
Nederland 1


KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.




KRO De Wandeling