Verbond van Verzekeraars

Combinatie zorg-verzuimverzekering heeft de toekomst

Minister Hans Hoogervorst vindt het geen goed idee dat de ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken worden samengevoegd. Dat zou volgens sommigen goed zijn om het WAO-probleem op te lossen. Hij is het daar niet mee eens. Het gaat om meer aandacht voor de factor arbeid bij verzuim. Dit betoogde hij op de conferentie Sociale zekerheid en zorg, die eind vorig jaar plaatsvond.

Nog los van het feit dat Hoogervorst bij samenvoeging van beide ministeries nooit meer thuis zou zijn, ziet hij de kern van het WAO-probleem in wat hij noemt: de premie op medicalisering. Verzuim wordt in ons land in eerste instantie altijd ziekteverzuim. En zieke werknemers krijgen in ons land van hun werkgever twee jaar lang hun loon doorbetaald, en ze mogen ook niet worden ontslagen.

Demedicaliseren

Om het WAO-probleem op te lossen, moeten meer sporen worden gevolgd. Allereerst moet er worden gedemedicaliseerd. Dat kan ook omdat het bij verzuim niet alleen om gezondheid gaat, maar vaak om zaken als een conflict met de baas, om de moeilijk te combineren werk- en zorgtaken, door een verkeerde beroepskeuze. Er moet meer kennis komen over de factor arbeid in relatie tot gezondheidsklachten, en de beschikbare kennis moet meer worden gebruikt. Dan kunnen meer mensen sneller worden geholpen.

Collectief contract nieuwe stijl

Een belangrijke rol in dit proces is volgens de minister weggelegd voor verzekeraars. Zij zouden zich moeten inzetten om met meer nadruk een combinatie van verzuim- en zorgverzekeringen aan te bieden. Het ouderwetse collectieve ziektekostencontract heeft zn langste tijd gehad. Dat heeft geen ander voordeel dan een kwantumkorting. Verzekeraars hebben de werkgever wel wat beters bieden: een collectief contract waarin van alles wordt geregeld dat de werknemer sneller weer aan het werk helpt, aldus de minister. Een huisarts die ook s avonds spreekuur houdt, een fysiotherapeut die op het werk komt, gespecialiseerde Arbo-zorg, wachtlijstbemiddeling, afspraken met gespecialiseerde klinieken die snel en efficiënt bepaalde klachten genezen.

Werkgevers moeten een eigen verantwoordelijkheid houden voor Arbo-zorg, betoogde Hoogervorst, zodat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de zorg die ze willen. Zou dat verdwijnen, en zou de Arbo-zorg in het ziekenfonds worden ondergebracht, dan voorziet hij dat de werkgever afwentelingsgedrag zal gaan vertonen.

Grote veranderingen

Om op 1 januari 2006 over te kunnen stappen op een nieuw verzekeringsstelsel, wordt volgens de minister nu hard gewerkt aan deregulering, verandering van privacywetgeving, en aan efficiënte zorg. Rollen van verschillende partijen veranderen: bedrijfsartsen mogen doorverwijzen naar specialisten, reguliere artsen letten meer op de factor werk, verzekeringsartsen gaan meer doen aan procesbegeleiding. Er komen zorgbehandelcentra en particuliere klinieken, en de minister moet ervoor zorgen dat verzekeraars geen belemmeringen ondervinden bij het realiseren van hun nieuwe rol.

Verzekerd!, januari 2003