Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 006, 16 januari 2004

http://www.wau.nl/pers/04/006wur.html

Dr. Andre Bianchi nieuwe directeur RIKILT, Instituut voor voedselveiligheid

Dr. A.T.J. (Andre) Bianchi (51) is benoemd tot algemeen directeur van het RIKILT, het Instituut voor voedselveiligheid van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Tegelijkertijd blijft hij algemeen directeur van het CIDC-Lelystad, het Centraal Instituut voor DierziekteContole van Wageningen UR. Andre Bianchi was al interim-directeur van RIKILT sinds eind oktober 2003. Zowel RIKILT als CIDC blijven zelfstandig opereren op hun eigen werkterrein.

Andre Bianchi volgt bij het RIKILT dr. C.D. (Kees) de Gooijer op, die onlangs directeur van Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen UR is geworden.

Andre Bianchi is opgeleid als medisch bioloog met als latere specialisaties immunologie en virologie. Hij heeft gedurende zijn loopbaan vanaf 1974 gewerkt bij de Universiteit van Amsterdam, vanaf 1979 bij de Medische Faculteit in Rotterdam en vanaf 1983 bij het Centraal Diergeneeskundig Instituut in Lelystad, later opgegaan in ID-Lelystad. Binnen CDI/IDLelystad heeft hij verschillende functies bekleed binnen het immunologisch en infectieziekten onderzoek. Eind 2000 is hij binnen ID-Lelystad benoemd tot divisie hoofd van de Divisie Wettelijke en Dienstverlenende Taken Dierziekte bestrijding. Begin 2002 is hij bij de afsplitsing van de divisie van ID-Lelystad benoemd tot directeur van het nieuw opgerichte Centraal Instituut voor DierziekteControle-Lelystad.

Het RIKILT, Instituut voor voedselveiligheid, verricht onderzoek ten behoeve van de veiligheid, gezondheid en kwaliteit van land- en tuinbouwproducten, zowel primaire agrarische producten als voedingsmiddelen. Een belangrijk deel van het onderzoek van het RIKILT betreft wettelijke taken op het gebied van voedselveiligheid.

Het Centraal Instituut voor DierziekteControle in Lelystad (CIDC-Lelystad) verricht diagnostiek en onderzoek ter preventie en bestrijding van aangifteplichtige, besmettelijke dierziekten. Het is daarmee het onafhankelijke veterinair onderzoeksinstituut dat werkt voor de overheid en het georganiseerde landbouwbedrijfsleven.

Beide instituten verrichten primair zogeheten Wettelijke OnderzoeksTaken (WOT) voor de overheid. Met Andre Bianchi als algemeen directeur voor zowel CIDC-Lelystad en als RIKILT is er nu voor beide WOT-instituten één aanspreekpunt.