NIBUD

Zeventig procent allochtone huishoudens komt niet rond

Ruim 70 % van de allochtone huishoudens zegt moeite te hebben met rondkomen. Bij Nederlanders in de grote steden ligt dit percentage op 37%. Ook bij het beheren van de financiën zijn er verschillen die het NIBUD soms verontrustend vindt; vooral Turkse en Marokkaanse huishoudens kiezen minder voor verzekeringen en sparen ook minder en kopen veel vaker op afbetaling. Een opvallende gelijkenis met Nederlandse huishoudens is weer de manier waarop thuis beslist wordt over de financiën. In bijna drie kwart van de gevallen doen mannen en vrouwen dat samen. Dit zijn enkele bevindingen uit het NIBUD onderzoek naar de inkomsten, uitgaven en het financiële beheer van Surinaams/Antilliaanse, Marokkaanse, Turkse, en een referentiegroep van autochtone Nederlandse huishoudens.

INKOMEN
Turkse huishoudens meeste moeite met rondkomen
De onderzochte groepen denken verschillend over hun inkomen. Turkse huishoudens zijn over het algemeen het minst tevreden. Ruim 80% van deze groep zegt moeilijk rond te kunnen komen, tegen 71% van de Marokkaanse, 63% van de Surinaamse en 37% van de autochtone Nederlandse huishoudens in de grote steden. Opvallend zijn ook de verschillen in bedragen die men aangeeft als minimum om van rond te komen. Bij de Turkse huishoudens ligt dat op 1945 euro per maand. Dit is een vrij hoog bedrag en bijna 80% van deze groep heeft per maand dan ook minder te besteden. Zij komen gemiddeld 300 euro tekort. De andere groepen denken met aanmerkelijk minder rond te kunnen komen; Marokkanen zeggen 1660 euro nodig te hebben, Surinamers/Antilianen 1650 euro en de autochtone Nederlanders 1600 euro.

FINANCIEEL BEHEER
Man en vrouw beslissen samen over de financiën
Grote financiële beslissingen worden bij alle onderzochte groepen meestal (ongeveer 75%) gezamenlijk door man en vrouw samen genomen.Bij de autochtone groep en Marokkanen beslissen man en vrouw het vaakst samen, maar bij deze groepen zie je ook meer duidelijke mannen en vrouwen onderwerpen.

Vooral Turkse en Marokkaanse huishoudens minder verzekerd De uitgaven aan ziektekosten verzekeringen zijn goed vergelijkbaar bij alle onderzochte groepen. Voor andere verzekeringen lopen de keuzes wel uiteen. Zo kiest maar de helft van de Turkse en Marokkaanse gezinnen voor een inboedelverzekering tegen ruim 80% van de autochtone Nederlanders. Ook kiezen deze eerstgenoemde groepen minder voor extra pensioen- en arbeidsongeschiktheidverzekeringen dan de autochtone Nederlanders.

Turkse en Marokkaanse huishoudens sparen het minst Een vijfde van de Turkse huishoudens en eenderde van de Marokkaanse huishoudens spaart. Dat is beduidend minder dan bij de andere twee groepen waarvan ruim de helft spaart. Bij het reserveren voor de oude dag zie je vrijwel hetzelfde beeld. Naast zelf sparen kopen de autochtone Nederlanders en de Surinamers / Antillianen meer lijfrentes, terwijl Turken en Marokkanen meer investeren in onroerend goed in het land van herkomst. Een kwart van de Turken heeft overigens ook onroerend goed in Nederland.

Turken lossen veel af per maand
Een kwart van de autochtone Nederlanders en Marokkanen heeft een lening. Bij de Turken ligt dat op 30%, bij Surinamers en Antillianen op 35%. De meeste leningen worden bij de bank afgesloten. Turken en Marokkanen kloppen ook bij familie of vrienden aan (ongeveer 12,5%). Opvallend is dat Turken een groot bedrag per maand aflossen: gemiddeld 370 euro tegen 230 euro bij Marokkanen, 120 euro bij Surinamers en 63 euro bij de autochtone groep. Het kan zijn dat Turken hogere leningen hebben maar een verklaring kan ook zijn dat men zijn lening sneller afbetaalt.

koop op afbetaling populair
Koop op afbetaling is populair bij allochtone huishoudens.Als bijvoorbeeld de wasmachine stuk gaat zegt bijna 70% van de autochtone Nederlanders zo een nieuwe te kunnen betalen. Bij de allochtone groepen ligt het percentage beduidend lager: 40% van de Surinamers / Antillianen kan dat, bijna 30% van de Marokkanen en 17% van de Turken. Ongeveer 40% van de Turken en 30% van de Surinamers/Antillianen en Marokkanen koopt een nieuwe op afbetaling. Ongeveer 30% van de Turken, en 23% van de Marokkanen zouden hiervoor geld lenen.

Surinaams/Antilliaanse huishoudens vaker betalingsherinnering Ruim een kwart van de Surinamers / Antillianen ontving het afgelopen jaar een betalingsherinnering voor de huur, energie en/of de vaste telefoon. Bij de andere groepen lagen de percentages iets lager. Voor de mobiele telefoon ontving ongeveer 20% van de allochtone groepen een herinnering tegen 10% van de autochtone Nederlanders. Ongeveer 9% van de Surinamers / Antillianen en Turken, 6% van de Marokkanen en 3% van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar een deurwaarder aan de deur heeft gehad.

Surinaams/Antiliaanse en autochtone kinderen krijgen vaker zakgeld Ruim de helft van de autochtone Nederlandse en Surinaamse/Antiliaanse kinderen krijgt regelmatig zak- en/of kleedgeld. Turkse en Marokkaanse kinderen ligt het percentage op resp. 36% en 43% procent. Deze laatste groepen krijgen wel weer iets vaker alleen kleedgeld dan de andere groepen.

UITGAVEN
De tweede generatie allochtonen is minder gul voor familie in het moederland
Ongeveer eenderde van de allochtone huishoudens stuurt geld naar het moederland. Het ziet ernaar uit dat dit wel eens een aflopende zaak zou kunnen zijn. Van de allochtonen die in Nederland zijn geboren steunt namelijk nog slechts 12% de familie in het land van oorsprong. Dit in vergelijking met 40% van diegenen die ouder waren dan 18 toen zij naar Nederland kwamen. Ook sturen de jongeren veel minder geld, gemiddeld 30 euro terwijl de ouderen 105 euro per maand sturen.

Marokkaanse huishoudens hebben laagste woonlasten Van de allochtone huishoudens heeft gemiddeld 13% een eigen woning. Bij autochtone Nederlanders in de steden ligt het huizenbezit op 40%. Marokkanen hebben met ruim 8 % het minst vaak een eigen huis. De huurprijzen die zij vervolgens betalen voor hun woning liggen met ruim 370 euro per maand het laagst. Autochtonen hebben de duurste huurhuizen, zij betalen gemiddeld ruim 480 euro.

Kinderopvang moet het hebben van de autochtone Nederlander Kinderopvang kost de autochtone Nederlander gemiddeld zo'n 390 euro per maand. Turkse gezinnen geven hier maar iets meer dan 30 euro per maand uit. Marokkaanse en Surinaams/Antilliaanse gezinnen geven zo'n 100 euro per maand uit aan opvang voor hun kroost.

Zelfde uitgaven telefoon; allochtone huishoudens besteden meer aan de mobiel
De totale telefoonkosten van de onderzochte groepen liggen ongeveer even hoog. Alleen de Marokkaanse huishoudens geven met 120 euro per maand minder uit dan de andere groepen waar het bedrag rond de 140 euro ligt. De verdeling tussen de mobiele telefoon en de vaste telefoon loopt meer uiteen. De allochtone groepen geven gemiddeld 60 euro en de autochtone Nederlanders geven 35 euro uit aan de mobiele telefoon.

Surinamers / Antillianen geven weinig uit aan recreatie De groep Surinamers / Antillianen geeft het minst uit aan recreatie. Zij geven net als de andere allochtone groepen ook minder uit aan vakantie dan de autochtone Nederlanders. Maar daar staat tegenover dat de allochtone groepen daarnaast nog hun moederland bezoeken. Turken en Marokkanen gaan het vaakst naar het moederland van hen is meer dan driekwart de afgelopen drie jaar een of meer keer geweest.

Surinamers/Antilianen en Marokkanen zuinig in de supermarkt Surinamers / Antillianen besteden per maand gemiddeld 455 euro en Marokkanen 485 euro aan boodschappen. Bij Turken en autochtone Nederlanders ligt dat bedrag met resp. 575 en 660 euro beduidend hoger. Vrijwel iedereen doet boodschappen in de supermarkt. Daarnaast is het opvallend dat Nederlanders graag bij allochtone marktkramen kopen terwijl allochtonen juist vaak bij Nederlandse marktkramen boodschappen doen.

VOORLICHTING
Allochtone huishoudens zoeken iets vaker informatie Alle groepen hebben behoefte aan voorlichting over financiële zaken. Turkse en Marokkaanse huishoudens zoeken relatief het vaakst naar informatie. Zij hebben vooral vragen over schoolkosten, belasting en kwijtschelding. Opvallend is dat alle groepen informatie zoeken bij de gemeente, banken en verzekeraars. Turkse en Marokkaanse huishoudens stappen daarnaast vaak naar familie of kennissen.

Voorlichting NIBUD: zelfde boodschap andere verpakking Het NIBUD geeft geen aparte voorlichting aan verschillende bevolkingsgroepen. Het instituut is van plan dit nu wel te gaan doen. De boodschap is voor iedereen hetzelfde: denk aan zak- en kleedgeld, aan gevaren van lenen en kopen op afbetaling, het belang van verzekeringen, het bijhouden van de uitgaven etc. Maar de boodschap moet natuurlijk wel overkomen en aansluiten bij de beleving van de doelgroep. Daarom moeten er andere accenten gelegd worden. Bovendien moet naar kanalen gezocht worden om de groepen te bereiken. In eerste instantie denkt het instituut aan de media. Samen met FORUM (het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling) wil het NIBUD uitzoeken welke media het meest geschikt zijn om de voorlichting bij de doelgroep te brengen.

Het rapport
In de loop van 2003 heeft Bureau Veldkamp in opdracht van het NIBUD ruim duizend huishoudens geïnterviewd op basis van een door het NIBUD opgestelde vragenlijst. De geïnterviewden waren Surinaams/Antilliaanse (226), Turkse (267), Marokkaanse (277) en autochtone (260) huishoudens in de vier grote steden en Eindhoven en Enschede. De steekproef is representatief en is tot stand gekomen op basis van de geografische spreiding van allochtonen in Nederland. Tijdens het congres Geld en besteding, bestedingsgedrag in verschillende culturen in de Reehorst in Ede op donderdag 22 januari a.s. wordt het rapport uitgebreid besproken. Het rapport is vanaf vrijdag 16 januari a.s. te downloaden van www.nibud.nl