Gemeente IJsselstein


Your browser does not support script

Zoek ____________

Plannen en Projecten » Diversen »

Intentieverklaring radiozendmasten vrijdag, 16 januari 2004 - 09:07 CET

De deelnemers van het Bestuurlijk Overleg Zendmasten zijn tot overeenstemming gekomen over de positie van de radiozendmasten te Lopik. Volgens dit akkoord zal Nozema het zendvermogen aanzienlijk verlagen en de noordelijke zendmast weghalen.

Op woensdag 14 januari jl. is een intentieverklaring ondertekend door IJsselstein, Lopik, Montfoort, de provincie, het ministerie van Economische Zaken en Nozema. Hierin zijn de hoofdlijnen vastgelegd van het convenant, dat op korte termijn zal worden getekend.

In het convenant worden de volgende maatregelen afgesproken: Het toegestane uitzendvermogen van 240 kWatt wordt teruggebracht naar 100 kWatt voor reguliere uitzendingen met een reserve van 40 kWatt. Deze reserve-capaciteit wordt gebruikt tijdens onderhouds- en testwerkzaamheden op andere zendmasten.

De noordelijke zendmast wordt binnen 12 maanden na ondertekening van het convenant afgebroken.

Hoge frequenties die relatief meer storing veroorzaken, zoals 1395 AM en 1008 AM verdwijnen voorgoed uit de regio; ook in backup situaties komen deze niet meer terug.

De kosten van het verwijderen van de zendmast en de schade die Nozema lijdt door de reductie van het uit te zenden vermogen, worden gedragen door de gemeente IJsselstein en Nozema.

Als, ondanks voornoemde maatregelen, toch nog storingsklachten ontstaan, worden deze opgelost door de gemeente IJsselstein en Nozema gedurende een jaar. Hiervoor wordt een klachtenregeling opgesteld. Na een jaar worden de klachten volgens de wettelijke regeling afgehandeld.

Voor de lange termijn blijft het streven de radiozendmasten uit de regio te plaatsen door een plan als 'Misi de Mare' (boorplatform in het Markermeer) of digitalisering, waardoor verplaatsing van de zuidelijke mast niet meer nodig is.

Met bovengenoemde maatregelen verschuift de storingsgrens (3 V/m), zoals die geldt voor de open lucht, naar de rand van IJsselstein-Zuid. Uit recente metingen blijkt dat binnenshuis (in woningen rond radiozendmasten) de veldsterkte beneden deze storingsgrens blijft. Verlaging van het regulier uitgezonden vermogen naar 100 kWatt vermindert de kans op storingen nog verder, aangezien moderne consumenten-apparatuur minimaal bestand is tegen veldsterkten tot 3 V/m.