Gemeente Rotterdam

Nr. 03
16 januari 2003

Dakpark Vierhavensstrip komt dichterbij

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag tijdens een bezoek aan de Merwehaven en het Vierhavengebied, het startsein gegeven voor het verwijderen van de spoorbogen naar de Vierhavens. Verwijdering van deze sporen is cruciaal voor de reconstructie van het railemplacement langs de Vierhavensstraat. De plannen voor dit gebied bestaan uit de bouw van circa 50.000 vierkante meter bedrijfsruimte met op het dak een wijkpark van ruim 3 hectare. Het is het eerste concrete project in de transformatie van het Stadshavensgebied. Het College neemt binnen enkele weken een definitief besluit over realisatie van het Masterplan Dakpark Vierhavensstrip.

Eerste stap in herontwikkeling van het Rotterdamse Stadshavensgebied Met dit eerste wijkpark in Nederland dat boven op bedrijfsruimten komt te liggen, wordt een eerste stap gezet in de herontwikkeling van het Rotterdamse Stadshavensgebied. Dit gebied, dat de Waalhaven, Eemhaven, Merwehaven en Vierhavens omvat, zal in de komende decennia deels een andere invulling krijgen. Ingegeven door het verwachte vertrek van havenbedrijven vanuit de stad naar het westen (Tweede Maasvlakte), zal een deel van de huidige havenactiviteiten plaats gaan maken voor andere soorten bedrijvigheid, wonen en recreëren. Om dit proces te regisseren hebben de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. per 1 januari jl. de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens Rotterdam N.V. opgericht.

Verbetering leefbaarheid
Met de plannen voor het Dakpark komen wonen, werken en recreëren op één plaats bij elkaar. Dit project betekent een forse impuls voor de woonkwaliteit en de werkgelegenheid. Wie in Bospolder woont krijgt straks een 'voortuin' met uitzicht op de haven. Tegelijkertijd wordt er circa 50.000 vierkante meter bedrijfsruimte ontwikkeld. Hier krijgen verschillende soorten bedrijven een plek. Zo is er ruimte voor kantoren, grootschalige detailhandel, productiebedrijven en kleinschalige horeca. Gezamenlijk goed voor ruim 800 arbeidsplaatsen.

noot voor de redactie/