Algemene Onderwijsbond

Oproep landelijke herdenking slachtoffer schietpartij Den Haag

Woensdag 14 januari 2003

1 minuut stilte
Geschokt door de gebeurtenis op het Terra-college in Den Haag roepen werkgevers- en werknemersorganisaties uit het onderwijs op om op vrijdag 16 januari, op alle onderwijsinstellingen in Nederland, om 11.00 uur 's ochtends 1 minuut stilte in acht te nemen. De organisaties willen hiermee een blijk van ongerustheid en van medeleven geven.

Herdenking
In Den Haag herdenken de scholen vrijdagochtend de schietpartij met tragische afloop op het Terra-college, dinsdag jl. De onderwijsorganisaties roepen alle onderwijsinstellingen op om hierbij aan te sluiten, in ieder geval met 1 minuut stilte om 11.00 uur. De organisaties willen ook dat de mogelijkheid gecreëerd wordt om binnen de school leerlingen en personeel met elkaar in gesprek te krijgen over zinloos geweld en dat zij de mogelijkheid krijgen hun gevoelens te uiten en hun medeleven te betuigen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen tussen 10.00 uur en 12.00 uur, aansluitend aan de herdenkings-activiteiten in Den Haag.

Onderwijspersoneel, directies, besturen, leerlingen en studenten in het hele land zijn direct geraakt door deze gebeurtenis. De vele activiteiten en inspanningen van scholen, zoals ook het Terra-college, op het terrein van onderwijs, begeleiding van leerlingen en veiligheid kunnen kennelijk niet voorkomen dat zo'n gewelddadig incident zich voordoet. Dat leidt tot gevoelens van onzekerheid. Tegelijk onderstreept het de noodzaak dat in het onderwijs verder gegaan wordt met activiteiten gericht op het verbeteren van het pedagogisch klimaat en het vergroten van de geborgenheid en veiligheid. Naast natuurlijk de onvermijdelijke preventieve maatregelen.

De organisaties die tot deze herdenking oproepen zijn: Abvakabo FNV
Algemene Onderwijsbond (AOb)
AVS
CMHF
Onderwijsbond CNV

Besturenraad
BVE-raad
Consent
HBO-raad
VBKO
VBS
VGS
VOS/ABB
VVO


---- --