Socialistische Partij

SP europaconferentie trekt veel belangstelling

18-01-2004 * Volle bak bij de Europaconferentie die de SP zaterdag in Amersfoort organiseerde. In vier werkgroepen hielden acht gastsprekers een inleiding en gingen in de debat met de deelnemers. De gezamenlijke conclusie: ja, een ander Europa is mogelijk en de SP heeft daarin een rol te spelen.

De workshop `Internationale handel, GATS en WTO' werd ingeleid door Erik Wesselius (Corporate Europe Observatory) en Peter Harstaff van de Britse World Development Movement. Beide ontmaskerden met sprekende voorbeelden de retoriek van de Europese Unie over hoe goed vrijhandel is voor de derde wereld en consumenten in het Westen. In de werkgroep `Publieke diensten onder druk' deden SP Europarlementariër Erik Meijer en de Belgische vakbondsactivist Francois Lafasse verslag van de afbraak van de publieke sector in Europa. Met name het openbaar vervoer en de recente plannen van België om het treinverkeer gratis te maken trokken veel aandacht.

In de middag werd ingegaan op het Europese landbouwbeleid en voedselveiligheid in een workshop die werd ingeleid door akkerbouwer Jan Knoop en Steve McGiffen, SP medewerker in het Europees Parlement. Het EU beleid om geen genetisch gemanipuleerd voedsel te importeren werd geprezen, maar tegelijkertijd onder vuur genomen. Het beleid is niet geïnspireerd door overwegingen van voedselveiligheid, maar het beperken van de import van landbouwproducten onder anderen uit de derde wereld. De kansen van kleinschalige biologische landbouw werden afgewogen tegen het belang van de boer voor een goed inkomen en de keus van de consument voor goedkoop voedsel. Toch was de werkgroep optimistisch, vooral gezien de noodzaak om het grenzeloze gesleep met voedsel te beperken en de mogelijkheden om een landbouwbeleid te formuleren waarbij zowel boer, milieu als consument wel bij varen.

`Arbeidsverhoudingen en een sociaal Europa' was de titel van de vierde werkgroep. FNV'er Niek Stam, in Nederland leider van de succesvolle acties van havenarbeiders tegen Europese plannen om hun werk te liberaliseren, deed de zaal uit de doeken hoe de vrije markt uiteindelijk iedereen benadeelt behalve grote internationale bedrijven. Economie-professor Laszlo Andor van de universiteit van Boedapest gaf een kijkje achter de schermen van de Oost-Europese toetreding tot de Unie: `Noodzakelijk, maar geen garantie voor succes'. Vooral het temporiseren van de verdere integratie van de EU landen zou de kans op serieuze ongelukken kunnen verkleinen.

Aan het eind van de middag deden de werkgroepen verslag aan alle deelnemers en werd de gastsprekers nog eens het vuur aan de schenen gelegd door SP senator Tiny Kox. Harry van Bommel sloot de bijeenkomst af met de opdracht aan alle bezoekers om overal waar mogelijk uit te leggen wat de EU is, wat ze doet, wat ze wil en hoe de SP daar tegenover staat.