Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering bereidt de verkiezingen voor in plaats van de toekomst (18/01/04)

De N-VA is ontgoocheld over de resultaten van de Superministerraad. Geen mens die gelooft dat de maatregelen van Gembloux de beloofde 200.000 jobs opleveren. De enige beslissing die wél onmiddellijk duizenden Vlaamse jobs kan opleveren, werd níet genomen. Na uren gepalaver over DHL besliste de superministerraad dat er niets beslist wordt.

Volgens de N-VA bestaat er geen enkele reden om de beslissing over DHL uit te stellen, tenzij kiezersbedrog. De plannen van DHL zijn al maandenlang tot in de kleinste details bekend. Mits de nodige creativiteit kon al lang een oplossing gevonden zijn. Daar zijn geen acht maanden meer voor nodig. Intussen moeten duizenden Vlamingen acht maanden lang bang afwachten of hun job naar de haaien gaat. Het uitstel is dan ook louter bedoeld om de verkiezingen uit de weg te gaan en de geesten rijp te maken voor een verhuis naar Bierset.

De N-VA is ook sterk ontgoocheld dat de Gembloux-maatregelen opnieuw eenzijdig focussen op de laagste lonen en de laaggeschoolde arbeiders. In Vlaanderen zijn het vooral de geschoolde werknemers die het sterkst getroffen worden door de crisis. De werkbonus is een goede zaak maar het belangrijkste probleem wordt niet aangepakt. Net zoals de Vlaamse gezinnen en de tweeverdieners in de kou blijven staan. Zij mogen blijven betalen, om veel te weinig terug te krijgen.

Voor de zelfstandigen beloven de meerderheidspartijen al jaren een volledige gelijkschakeling van de sociale bescherming met deze van de werknemers. Vandaag komt de regering niet verder dan een pensioenverhoging van 12O euro, dan nog gespreid over vier jaar. Nog steeds ver verwijderd van het minimumpensioen van de werknemers. Intussen heeft men er geen flauw benul van wie een en ander gaat betalen. De N-VA wil een volwaardige sociaal statuut voor de zelfstandigen.

De N-VA betreurt dat de regering er opnieuw niet in slaagde om een lange termijnvisie uit te tekenen. De voorgestelde maatregelen kaderen in een electorale visie, niet in een toekomstvisie. Wanneer worden er plannen ontplooid inzake innovatie, onderzoek en ontwikkeling, de kenniseconomie, het stimuleren van ondernemen, de aanpak van de vergrijzing, de pensioenenproblematiek, de overheidsschuld, de uitstoot van 50-plussers, de ondermaats presterende overheid, de hervorming van de arbeidsmarkt?
De N-VA wil op naar de toekomst. Deze regering gaat enkel op naar de stembus.

Auteur:
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter, Kamerlid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/17.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be