Politie Gelderland-Midden

Ede - beschonken automobilist ramt tuinmuur: rijbewijs kwijt
Publicatiedatum: 18-01-2004

Van een 54-jarige automobilist uit Ede heeft de politie zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd nadat hij in beschonken toestand een tuinmuur aan de Arnhemseweg in zijn woonplaats omver had gereden. Even voor tien uur die avond belden de bewoners van een woning aan de Arnhemseweg de politie toen ze ineens een auto in de voortuin zagen staan. Gewaarschuwde agenten troffen de Edenaar nog terplekke aan. De agenten roken alcohol en namen de man mee naar het bureau voor de ademanalyse. Daar werd een alcoholpromillage gemeten van driemaal het wettelijke maximum (1,54 promille). Het rijbewijs van de Edenaar werd ingevorderd. De Edenaar had verklaard onderweg te zijn uitgeweken voor een tegenligger, waarna hij een tuinafzetting omver reed en in de tuin van een woning tot stilstand was gekomen. Bij het ongeval was verder niemand gewond geraakt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - illegale straatrace de kop in gedrukt

Publicatiedatum: 18-01-2004

De politie heeft zaterdagavond tot twee keer toe wellicht een illegale straatrace de kop ingedrukt op een industrieterrein in Ede. Even na negen uur bleek er zich op de Neonstraat een honderdtal auto's met ongeveer een even groot aantal personen zich te hebben verzameld. Bij het zien van de politie vertrok de groep weer. Even later dook de groep weer op bij de Kievitsmeent, maar ook hier verdween men weer bij de komst van de politie. Straatraces zijn door de agenten niet geconstateerd. Wel bekeurde de politie enkele betrokkenen uit de groep nadat er sprake bleek van rijden zonder verlichting, onnodig claxonneren, verlopen APK. Slechts een van de bestuurders werd betrapt op een snelheidsovertreding. Hij reed over de Galvanistraat met een snelheid van 73 km/u en kreeg een boete van 100 euro opgelegd. Nadat de omgeving een tijdje intensief in de gaten werd gehouden werd de groep niet meer gesignaleerd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - Lunterenaren aangehouden na belediging agenten
Publicatiedatum: 18-01-2004

Twee Lunterenaren van 26 en 31 jaar zijn zondagnacht op het Museumplein in Ede aangehouden wegens belediging van agenten. De agenten hielden omstreeks drie uur 's nachts toezicht rondom het uitgaanspubliek, toen de 31-jarige hen uitschold ten overstaan van het publiek. De man had de agenten zonder voorafgaande aanleiding ondermeer uitgemaakt voor `kankerwouten' en `teringlijers', waarna hij werd aangehouden. Een passerende 26-jarige plaatsgenoot van de verdachte bemoeide zich met het voorval en vond het daarbij nodig de agenten eveneens uit te schelden en te beledigen. Ook hij werd vervolgens aangehouden, waarbij hij zich verzette. Beide mannen zijn later met een proces-verbaal naar huis gestuurd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - nepagent int boete

Publicatiedatum: 18-01-2004

Twee nog onbekende mannen, die zich uitgaven voor politieagenten, hebben zaterdagmiddag op de Bellestein in Ede een boete geïnd van een nietsvermoedende automobiliste. De vrouw meldde zich later bij de politie omdat ze argwaan had gekregen. Ze was rijdend in haar auto op de Bellestein tot stoppen gemaand door een man gekleed in een blauwe jas met daarop kennelijk een politie-embleem. De `agent' wees de vrouw erop dat zij zonder gordel reed (wat overigens waar bleek te zijn) en legde haar een boete op van 25 euro. De vrouw betaalde hierop de boete waarna de nepagent verklaarde dat de zaak hiermee was afgedaan. De vrouw had echter geen bon of kwitantie ontvangen en kreeg later argwaan. De politie waarschuwt alert te zijn op dit soort praktijken. Doorgaans wordt in geval van een bekeuring altijd een bon verstrekt. Wanneer er daadwerkelijk geld geïnd wordt (wat meestal het geval is wanneer de betrokkene niet in Nederland woont) wordt een kwitantie verstrekt waaruit blijkt dat de boete betaald is. In de meeste gevallen krijgt men echter een boete thuis via het Centraal Justitieel Incassobureau die men via een acceptgiro kan voldoen. Bovendien bleek de man, die zich uitgaf voor politieagent, niet volledig in uniform gekleed te zijn, maar alleen een jas gedragen te hebben die kennelijk op een uniformjas leek. In twijfelgevallen doet men er goed aan een legitimatie te vragen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---