PERSBERICHT - 2004-01-18

Afrikaanse continent trekt minder aandacht

Vakantiebeurs 2004: belangstelling Zuid-Amerika neemt sterk toe

De Vakantiebeurs 2004 in Utrecht is uitermate succesvol verlopen en heeft 170.968 bezoekers getrokken (vorig jaar: 169.769). Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek van de beursorganisatie onder bezoekers van de Vakantiebeurs, die van dinsdag 13 tot en met zondag 18 januari is gehouden in de Jaarbeurs Utrecht.

Opvallende conclusie uit het onderzoek is de spectaculair toegenomen belangstelling voor Zuid-Amerika, van 9% in 2003 naar 17% dit jaar, en -met uitzondering van Zuid-Afrika- de teruglopende interesse voor het Afrikaanse continent (van 21% naar 15%). De bezoekers aan de Vakantiebeurs denken dit jaar ongeveer evenveel aan vakantie te besteden als vorig jaar: ca. Euro 2.500.

De belangstelling voor Noord-Amerika kwam dit jaar uit op 20% (vorig jaar 18%), een stijging die kan worden toegeschreven aan de lage koers van de dollar. Andere populaire verre bestemmingen zijn achtereenvolgens het Verre Oosten (16%) en Australië en Nieuw-Zeeland (bij elkaar 14%). Frankrijk (22%) is nog steeds onbetwist de meest populaire bestemming in Europa, gevolgd door Spanje (14%) en Italië (11%).

Alleengaanden
Uit het bezoekersonderzoek blijkt verder dat de omvang van reisgezelschappen licht zal afnemen, aangezien 15% (vorig jaar 13%) van de ondervraagden aangaf alleen op vakantie te gaan en 61% met z´n tweeën (vorig jaar 58%). Op de Vakantiebeurs was dit jaar een breed aanbod aanwezig van exposanten met reizen voor
alleengaanden/alleenstaanden, wat in een duidelijke behoefte bleek te voorzien.

Korte vakanties
Wat betreft de korte vakanties zei tweederde van de ondervraagde beursbezoekers geneigd te zijn om deze in eigen land door te brengen. Dit is een forse stijging t.o.v. 2003 (56%), waarmee de populariteit van Nederland voor korte trips duidelijk wordt onderstreept.

Sfeer en ambiance
Vijf dagen lang bruiste het in de negen hallen van de Vakantiebeurs van activiteiten en infotainment. Van de bezoekers roemde 92% de fantastische sfeer en ambiance. Daarnaast werd er veel geboekt op de beurs, was er grote tevredenheid over het persoonlijke contact met de standhouders en over de gerichte informatie die over vakantiebestemmingen werd gegeven.

De resultaten van het onderzoek onder bezoekers bevestigen het succes van de Vakantiebeurs, het grootste toeristische evenement van ons land. Als ´rapportcijfer´ werd, evenals vorig jaar, een 7,6 toegekend, een hoge waardering.

2005

De 34e editie van de Vakantiebeurs telde 1.500 exposanten uit meer dan honderd landen. Zeker 80% van alle bezoekers gaf aan ook volgend jaar naar de Vakantiebeurs te komen. De consumentendagen van de Vakantiebeurs 2005 zijn van woensdag 12 tot en met zondag 16 januari 2005.

Noot voor de redactie (