NVVM

NVVM stopt met verkeersveiligheidscursussen.

De grootste onafhankelijke organisatie in Nederland op het gebied van verkeersveiligheidscursussen voor motorrijders, de NVVM, stopt met het organiseren van verkeersveiligheidscursussen voor motorrijders. Jarenlang hebben motorrijders vanuit elke provincie van Nederland kunnen deelnemen aan verkeersveiligheidscursussen, die werden verzorgd door vrijwilligers, veelal beroepsmotorrijders van de Nederlandse politie en Koninklijke Marechaussee. Motorrijders die specialistische opleidingen hebben gevolgd en beroepsmatig nauw betrokken zijn bij de verkeersveiligheid. Door de belastingdienst worden deze vrijwilligersactiviteiten en de vergoedingen hiervoor echter aangemerkt als inkomsten en dient loonbelasting te worden afgedragen.

De fiscus ziet dit soort vrijwilligerswerk hetzelfde als werken bij een rijschool. In tegenstelling tot bij een rijschool komt een motorrijder (die al in het bezit is van het motorrijbewijs) meestal maar eenmalig een verkeersveiligheidscursus volgen voor een bedrag dat veel lager licht dan het tarief dat bij rijscholen wordt gehanteerd en is het volgen van zo'n vervolgcursus in het geheel niet verplicht. Een verdere verhoging van de cursusgelden is dan ook niet mogelijk. Deze verkeersveiligheidscursussen worden uitsluitend tijdens het zomerseizoen gegeven, waardoor de permanente vaste kosten vele malen hoger liggen dan bij een rijschool. Voor de meeste rijscholen is het verzorgen van dit soort vervolgcursussen economisch niet interessant en veel te arbeidsintensief. De NVVM heeft daarom moeten besluiten definitief te stoppen met al haar activiteiten.

Medewerkers van de NVVM hebben hun grenzen verlegd naar het buitenland, waar in de toekomst tal van andere activiteiten zullen worden georganiseerd, waaraan niet alleen motorrijders kunnen deelnemen. De afgelopen maanden zijn er in een aantal Europese landen met behulp van de modernste GPS-navigatieapparatuur een aantal bijzondere routes uitgezet en worden er in de toekomst in samenwerking met een aantal buitenlandse bedrijven en organisaties diverse andere activiteiten zoals snowscooter-safari's, rafting, etc. georganiseerd. Het wordt betreurd dat door de bureaucratische Nederlandse wet- en regelgeving een einde komt aan vrijwilligersorganisaties als de NVVM en veel specialistische vakkennis op verkeersveiligheidsgebied verloren gaat.