Openbaar Ministerie

18 januari 2004

Boetes voor beledigen politiemensen

Ook dit weekeinde zijn er in het gehele land mensen aangehouden die ervan worden verdacht politiemensen te hebben beledigd en bedreigd. Het aanpakken van verdachten die politiemensen beledigen is onderdeel van het beleid van politie en OM om dit soort uitwassen tegen te gaan.

Drenthe: aanhoudingen wegens belediging politieagenten

ZUIDLAREN - Een 17-jarige jongeman uit De Groeve werd zaterdagnacht omstreeks 2.30 uur aangehouden wegens belediging van een politieagent. De verdachte stond voor een café op de Brink toen hij zijn middelvinger opstak naar de agent. Hij is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt.

MEPPEL - Zaterdagnacht omstreeks 2.30 uur surveilleerden politieagenten aan de Markstraat. Vanuit een groepje mensen riep een 26-jarige man uit Meppel hé fuckers naar de agenten. Zijn gegevens werden genoteerd en de man kreeg een proces-verbaal toegezegd wegens belediging. Hij was het niet met de agenten eens en bedreigde hen. De verdachte verzette zich hevig, maar is vervolgens geboeid naar het politiebureau overgebracht. Ook vrienden van de verdachte gingen zich met het geheel bemoeien. Na overleg met Justitie is de verdachte gehoord en met een dagvaarding naar huis gestuurd.

BORGER - Een 27-jarige man uit Borger krijgt een proces-verbaal wegens belediging van een politieagent. De agent vroeg zaterdagnacht rond 4.30 uur tijdens een controle aan de Hoofdstraat een tegemoetkomende fietser om te stoppen. De jongen fietste gewoon door en stak zijn middelvinger op. Toen de agent de jongeman hierop wilde aanspreken, ging hij er op zijn fiets vandoor. Na een achtervolging troffen de agenten de fiets van de jongen aan. Na een onderzoekje werd bekend wie de verdachte was. Hij krijgt alsnog een proces-verbaal voor belediging.

Brabant Zuid-Oost: Man aangehouden na slaan agent

Valkenwaard: Een man van 21 jaar uit Bakel is zondagochtend rond 2.15 uur aangehouden op de Beiaardstraat. Hij had daar, door een open portierraam, een politieman een vuistslag in diens gezicht gegeven. Dat gebeurde nadat andere agenten tegen de man hadden gezegd dat hij van de straat op de stoep moest gaan staan. De man is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Brabant-Noord: verdachte belediging aangehouden Den Bosch

Een 21 jarige man uit Den Bosch is op 17 januari 2004 omstreeks 02.00 uur aangehouden ivm belediging van politiemensen. Tijdens het voorbij rijden van een surveillancevoertuig op de Kerkstraat te Den Bosch werden de politiemensen uitscholden voor kankerwouten.

Den Bosch: verdachte belediging aangehouden
Een 18 jarige man uit Vught is op 18 januari 2004 omstreeks 02.00 uur aangehouden ivm belediging van politiemensen. Tijdens het voorbij lopen van de politiemensen op de Parade te Den Bosch werden ze uitscholden voor kankerwouten.

Friesland: belediging, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 19.50 uur hield de politie een 23-jarige fietser uit Leeuwarden op het Noordvliet staande in verband met het niet voeren van verlichting. De politie wilde de fietser bekeuren en hier wilde de fietser niet aan meewerken, hij schold de politie uit. Daarop is hij door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.
Sneek: belediging, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 22.45 uur zag de politie een fietser zonder verlichting fietsen op de Westhemstraat. De politie sprak de 16-jarige fietser hierop aan, deze fietste echter gewoon verder. De politie zette de achtervolging in en reed de fietser klem. De fietser zei dat de politie weg moest gaan en begon hen te beledigen en uit te schelden. De politie heeft de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Koudum: belediging, aanhouding verdachte
Op zondag om 00.30 uur reed de politie tijdens een surveillance over de Ds L. Tinholtstraat. Een 15-jarige inwoner uit Koudum maakte schoppende bewegingen naar de auto en schold de politie uit. Een getuige bevestigde dat de verdachte had gescholden. De politie heeft proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt.

Kollum: belediging, aanhouding verdachte
Op zondag om 04.45 uur zag de politie tijdens surveillance op de Voorstraat een man in een busje die de middelvinger naar hen opstak. De politie achtervolgde het busje en sprak de 31-jarige verdachte aan op zijn gedrag. Hij bekende de belediging waarop hij door de politie is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Groningen
Groningen: automobilist bedreigt snelheidscontroleur

Een 23-jarige man uit Groningen is zaterdagmorgen door de politie aangehouden na bedreiging van een snelheidscontroleur. Die stond met zijn radar auto te controleren op snelheid langs de Rijksweg in Groningen. Daarbij passeerde de verdachte in zijn auto de radarpost en werd geflits voor te hard rijden. De man had dat kennelijk in de gaten en keerde zijn auto en reed naar de controleur toe. Hij stapte uit zijn auto en sprak de politieman aan. Daarbij bedreigde de verdachte de controleur met de dood en met mishandeling waarna hij weer met zijn auto vertrok. De snelheidscontroleur waarschuwde collegas die de verdachte met zijn auto zagen rijden. Hij werd op de Bakboordswal aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging. Hij is na verhoor heengezonden.

Groningen: man aangehouden
In een woning aan de Vierde Drift Noorderhaven in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 24-jarige man uit Groningen aangehouden. De man gooide vanuit zijn bovenwoning lege bierblikken naar politiemensen die aan de Noorderhaven een wildplasser stonden te bekeuren. Nadat de agenten de wildplasser hadden bekeurd hielden ze de verdachte in zijn woning aan. Hij werd meegenomen naar het bureau waar tegen hem proces-verbaal is opgemaakt voor het gooien van afval op de openbare weg. Na verhoor is de verdachte heengezonden.

Midden- en West-Brabant:
TILBURG: De politie hield in de nacht van zaterdag 17 januari op zondag 18 januari rond 3.15 uur een 30-jarige man uit den Bosch aan omdat hij agenten beledigde. De man was eerder die nacht door een portier van een discotheek aangesproken omdat hij een meisje had lastig gevallen. Toen de portier hem aansprak, nam de man een agressieve houding aan. De portier heeft vervolgens de 30-jarige man een paar klappen gegeven en hem alsnog buiten gezet. De man ging daarna op de Heuvelring verhaal halen bij surveillerende agenten. Dit deed hij echter op een agressieve en beledigende manier. Agenten besloten daarom de man mee te nemen naar het bureau. Na hevig verzet kon de man worden ingesloten.

Noord-Holland-Noord: belediging
Hoorn: zaterdagmorgen omstreeks 00.45 uur werd een 19-jarige jongen uit Hoorn aangehouden op de Roode Steen in zijn woonplaats wegens belediging van een politieman. De verdachte stond bij een café waarvan de toegang hem was ontzegd. Hij stond ruzie te maken met de portier van het bedrijf. Politiemedewerkers van het Horeca Interventieteam liepen op de jongen af en begonnen een gesprek met hem. Hierop kwam de verdachte naar de politiemensen toe om vervolgens voor hen op de grond te spugen. De jongen werd aangehouden. Hij wist echter los te komen en rende hard weg. Daarbij zag hij een ijzeren afvalbak over het hoofd. De jongen kwam hierover ten val, zodat de politie hem alsnog kon vastpakken en over kon brengen naar het politiebureau.

Belediging
Den Helder: zaterdagmorgen omstreeks 01.40 liepen twee politiemedewerkers over de Koningstraat in Den Helder. Hier stond een 23-jarige man uit Den Helder. Hij probeerde met zijn mobieltje een foto te maken van de politiemensen. Toen deze doorliepen riep hij hen na: "Vuile kutsmerissen". De man werd hierop aangehouden wegens belediging. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De verdachte verkeerde onder invloed van alcohol.

Belediging
Alkmaar: vrijdagavond omstreeks 23.15 uur werd een 43-jarige man uit Alkmaar op de Johanna Naberstraat in zijn woonplaats aangehouden wegens belediging. De man zat in het buurthuis te roken op een plaats waar dit verboden is. Op het verzoek van personeel van het buurthuis te stoppen met roken of ergens anders te gaan zitten reageerde de man niet. Toen de politie erbij gehaald werd ging hij wel naar buiten, maar hierbij schold hij de politiemedewerkers uit voor nazi's en kankermongolen. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte kreeg een proces-verbaal.

Rotterdam: Politiemensen lossen twee waarschuwingsschoten na bedreiging met mes
ROTTERDAM - Zondagmorgen omstreeks half één moesten politieagenten in de Sommelsdijkstraat twee waarschuwingsschoten lossen om een op hen afkomende 45-jarige man uit Rotterdam tot stoppen te dwingen. Politiemensen kregen de melding binnen dat de verdachte met een mes op straat stond te zwaaien.
Toen de man de politiemensen zag, kwam hij op ze aflopen terwijl hij het mes op hen richtte. Nadat de verdachte in hun richting stekende bewegingen had gemaakt werd een waarschuwingsschot gelost. De 45-jarige Rotterdammer bleef echter met het mes naar de politiemensen toelopen, waarna een tweede waarschuwingsschot werd gelost. De man, die ook een voorbijganger wilde bedreigen, werd vervolgens door een politiehond enkele malen in zijn benen gebeten. De verdachte werd aangehouden en na behandeling in het ziekenhuis, ingesloten op het politiebureau.