Ingezonden persbericht


SLAU


maandag 19 januari
HET HOGE WOORD


met: J. BERNLEF en MUSTAFA STITOU

Maandagavond 19 januari organiseert SLAU het 1e Hoge Woord van het nieuwe jaar, met dit keer interviews met J. Bernlef en Mustafa Stitou. De gesproken column wordt verzorgd door Vrouwkje Tuinman, journalist & publicist voor o.a. Utrechts Nieuwsblad.

Mustafa Stitou, geboren in 1974 in Tetouan (Marokko), groeide op in Lelystad. Hij studeerde enige tijd geschiedenis en filosofie aan de UvA en debuteerde in 1994 als dichter met de bundel Mijn vormen (Arena). In 2003 verscheen de bundel Varkensroze ansichten, een zeer afwisselende selectie gedichten over de meest uiteenlopende onderwerpen als Darwin, een bemoeizuchtige bovenbuurvrouw, de poëzie van Paul Celan, het leven in suburbia en nog veel meer. Stitou blinkt uit in precieze, vervreemdende formuleringen die vaak een geestig en absurdistisch effect hebben. Deze bundel werd door de Poëzieclub verkozen als bundel van najaar 2003.

J. Bernlef (pseudoniem, 1937) bracht zijn jeugd door in Amsterdam-West en Haarlem. Op de Amsterdamse HBS leerde hij zijn vrienden Gerard Bron (schrijversnaam: Gerard Brands), Gerard Stigter (schrijversnaam: K. Schippers) en Sipke Huismans (schilder) kennen. Hun leraar Nederlands, Rob Nieuwenhuys, zette hen op het spoor van Nescio, Elsschot en Carmiggelt. Bernlef begon met publiceren tijdens zijn militaire dienst, in bladen als Hoos en A Pulp Magazine for the Dead Generation. Van 1958 tot 1960 pendelde Bernlef heen en weer tussen Zweden en Nederland, werkte als ober en bordenwasser in een hotel en schreef. Zijn eerste dichtbundel Kokkels en de verhalenbundel Stenen spoelen werden bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Samen met G. Brands en K. Schippers richtte hij het tijdschrift Barbarber op, waarvan hij tot de opheffing in 1971 redacteur bleef. Sinds 1965 leeft Bernlef van de pen. Bernlef publiceerde een groot aantal literaire kritieken, vertalingen (uit het Zweeds, Engels en Duits), romans, poëzie- en verhalenbundels en (muziek)theaterstukken en essays (over Laurel en Hardy, film, jazz, architectuur, schilderkunst en literatuur). Het literaire werk van Bernlef werd vele malen bekroond en hij ontving twee oeuvre-prijzen (1984 de Constantijn Huygensprijs en in 1994 de P.C. Hooftprijs). Zijn bestseller Hersenschimmen werd verfilmd. Zijn meest recente bekende boeken zijn Boy (2000) en Buiten is het maandag (2003).

Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht. Aanvang 20.30 uur, entree gratis.


---


Meer informatie over SLAU activiteiten op www.slau.nl, 030 2400367 of e-mail info@slau.nl