Ingezonden persbericht


CDA-er Koopmans doet een rondje glas

Op maandag 19 januari brengt Ger Koopmans -Tweede-Kamerlid voor het CDA- een bezoek aan drie bedrijven die stuk voor stuk een belangrijke schakel zijn in de kringloop van verpakkingsglas. Als lid van de vaste kamercommissie VROM is de heer Koopmans namens zijn fractie tweede algemene woordvoerder milieubeleid, waaronder ook het afval- en verpakkingenbeleid valt.

Het is geen geheim dat de Nederlandse holglasrecycling zich in een weinig comfortabele positie bevindt. Doordat binnen de Europese Unie uiteenlopende financieringssystemen worden gebruikt voor het inzamelen, opwerken en hergebruiken van verpakkingsglas, is de concurrentiepositie van de glasindustrie in ons land een moeilijke. De prijsdruk op het gerecyclede glas is enorm.

Daarnaast neemt de vervuiling van het glas in glasbakken toe daar waar de kwaliteitseisen steeds stringenter worden en gaan steeds meer gemeenten over op het inzamelen van bont glas vanwege ondergrondse inzameling. Ook houdt het aanbod in de glasbak geen gelijke tred met de toenemende hoeveelheid nieuw eenmalig verpakkingsglas dat jaarlijks op de markt komt. Door al deze factoren komen de inzamel- en hergebruikdoelstellingen zoals overeengekomen in het derde Convenant Verpakkingen in gevaar.

Kortom, er is voldoende stof om over van gedachten te wisselen. De heer Koopmans doet dit tijdens bezoeken aan Maltha Glasrecycling Nederland BV, inzamelaar van Gansewinkel en verpakkingsglasproducent BSN Glasspack.

Programma kamerlid Koopmans op 19 januari 2004

10.00 uur Ontvangst te Heijningen bij Maltha Glasrecycling Nederland BV door mevrouw Lieve Declercq, algemeen directeur Maltha Groep, de heer Robert van Notten, directeur Stichting Kringloop Glas en Thecla den Hoed van de Stichting Promotie Glasbak.
Aansluitend rondleiding door de recyclingfabriek en over het opslagterrein.

12.00 uur Lunch met de heer Egbert Vennik, directeur van Gansewinkel Zuid Holland

13.00 uur Meerijden met glasinzamelvoertuig (legen van glasbakken)

15.15 uur Ontvangst bij BSN Glasspack Leerdam door de heer Peter Posthoorn, directeur supply chain. Aansluitend rondleiding door de fabriek

16.30 uur Einde programma

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thecla den Hoed: 06 206 16 855

---- --