Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Staatssecretaris Nijs slaat eerste paal Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn in de grond

De eerste paal van het gebouw waarin het Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn komt, gaat maandag 19 januari de grond in. Staatssecretaris Annette Nijs verricht deze eerste bouwhandeling. Volgend jaar moet het opleidingsinstituut het nieuwe gebouw naast het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit en vlakbij het VU medisch centrum betrekken.

Voor het eerst in Nederland komt er één opleidingsinstituut waarin zorg- en welzijnopleidingen op mbo-, hbo- en wo-niveau samen vertegenwoordigd zijn: ROC ASA Zorg en Welzijn Amsterdam, Hogeschool INHOLLAND (School of Health), VU medisch centrum (inclusief het Opleidingscentrum dat onlangs is gefuseerd met BIGRA) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij werken intensief samen in het project, maar behouden hun eigen identiteit. Hoogleraar Paramedische beroepen prof. dr. Joost Dekker is projectdirecteur van het OZW.

Met het initiatief willen de betrokken partijen een substantiële bijdrage leveren aan het innoveren van opleidingen en het verlichten van de personeelstekorten in de zorg- en welzijnssector. De zorg- en welzijninstellingen in de regio worden op bestuurlijk en uitvoerend niveau betrokken bij de aansluiting van de opleidingen op de praktijk. Binnen het instituut komt veel aandacht voor een goede aansluiting op na- en bijscholing, bijvoorbeeld in specialistische vervolgopleidingen. Ook het ontwikkelen van maatwerkoplossingen en nieuwe opleidingen wordt gemakkelijker en doorstroming van studenten van mbo naar hbo en van hbo naar wo wordt gemakkelijker.