Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

19/01/04 Prinses Laurentien opent nieuw bedrijfspand IBM

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent maandag 19 januari een nieuw bedrijfspand van IBM in Amsterdam. De opening staat in het teken van educatie.

Het nieuwe bedrijfspand van IBM staat in het Riekerpolder Office Park, een speciaal ontwikkeld bedrijfsterrein, waar bedrijfspanden geïntegreerd worden in een stedelijke omgeving. De uitgangspunten bij de bouw waren onder andere een combinatie van een gezonde en comfortabele werkomgeving. Het IBM-gebouw beschikt onder meer over terrassen en een inpandige wintertuin.

IBM heeft een aantal programma's ontwikkeld voor maatschappelijk betrokken ondernemen, met name gericht op onderwijs. Ter gelegenheid van de opening overhandigt IBM vijftig KidSmart computers aan burgemeester Cohen van Amsterdam. De computers zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd 3 tot 7 jaar met een taalachterstand. Bij het KidSmart-project staan kindvriendelijke computers centraal, met bijbehorend specifiek op taalontwikkeling gericht lesmateriaal en afgestemde begeleiding. Een ander project waar IBM bij betrokken is, 'de makkelijkste website', heeft tot doel op het internet een eigen plek te bieden aan de 1,5 miljoen functioneel analfabeten in Nederland. Het project komt voort uit het Platform Internet voor Alledag. De aankondiging van de pilot van het project voor de stad Amsterdam vindt plaats tijdens de opening van het nieuwe IBM-gebouw.

Prinses Laurentien zet zich sinds enkele jaren in voor alfabetisering.