Gemeente Zwolle

Bouw Koggetunnel van start

Dit is een gezamenlijk persbericht van ProRail en de gemeente Zwolle

Deze week start de bouw van de Koggetunnel ter hoogte van de spoorwegovergang bij het Ecodrome. De tunnel wordt in opdracht van Prorail aangelegd in het kader van de spoorveiligheid. Naar verwachting is de tunnel eind 2004 gereed.

De Koggetunnel wordt in totaal 7 meter breed, waarvan 2,5 meter bestemd is voor het voetpad aan de zijde van Peugeot-garage en 4 meter voor het fietspad. De resterende 0,5 meter betreft een ´reststrook´ tussen het fietspad en de tunnelwand, waardoor er niet te strak langs de wand gereden kan worden. De noordzijde van de tunnel krijgt (aan de kant van het centrum) een schuine wand. Op die manier krijgen (brom)fietsers maximale doorkijk. Het geeft de tunnel tevens een open karakter, hetgeen een gunstig effect heeft op de sociale veiligheid. De aansluiting van het fietspad door de tunnel op de Willemsvaart blijft op dezelfde plaats gehandhaafd, maar wordt iets ruimer. Het fietspad komt in Hanzeland uit op de Koggelaan.

Gevolgen verkeer
De bouw van de tunnel heeft gevolgen voor het verkeer.

Fietsers
Vanaf maandag 19 januari wordt de fietsroute tijdelijk omgelegd over het parkeerterrein van het Ecodrome. (Brom)fietsers kunnen gedurende de werkzaamheden gebruik blijven maken van de bestaande spoorwegovergang. De fietsverbinding met het Horreus de Haaspad blijft bestaan. In verband met de werkzaamheden wordt de parallelweg naar Wärtsila afgesloten voor al het verkeer.

Treinverkeer
Het treinverkeer zal weinig hinder ondervinden van de bouw. Alleen bij het inschuiven van het dak van de tunnel wordt het treinverkeer stilgelegd. Deze werkzaamheden staan gepland voor het eerste weekend in mei 2004.


---