Politie Groningen

Gronings Opsporingsprogramma scoort hoog (19/01/04)

Groningen 19-01-2004 - Het opsporingsprogramma Opsporing Noord scoorde over het gehele jaar 2003 bijzonder hoog. Was het oplossingpercentage in 2002 38 procent van de 68 zaken, in 2003 was dat bijna 42 procent van de in totaal 107 in beeld gebrachte zaken die in totaal 335 tips opleverden. Voor zover bekend scoort dit opsporingsprogramma landelijke gezien het hoogst. Het programma Opsporing Noord is een samenwerking van Regiopolitie Groningen, Openbaar Ministerie Groningen en de regionale omroep RTV Noord.

Van de 87 getoonde misdrijven al of niet in combinatie met videobeelden van verdachten werden 33 zaken opgelost (38 procent). Van de 20 onderwerpen waarin goederen werden getoond die bij verdachten thuis of elders werden aangetroffen, werden 11 zaken opgelost (55 procent), waardoor het gemiddelde over het totaal van 107 zaken op 41.5 procent komt. Het aantal zaken in 2003 over tien uitzendingen was sterk opgevoerd ten opzichte van 2002, waarin 68 onderwerpen werden behandeld.

De tips die via het opsporingsprogramma binnen kwamen leidden in veel gevallen niet alleen tot het oplossen van de onderhavige zaak, maar heel vaak bleken verdachten ook in aanmerking te komen voor andere misdrijven. Een goed voorbeeld daarvan is de brand aan de Laan van de Vrijheid in Groningen waar enkele autos uitbrandden bij een studentenflat waar bovendien nog gevaar bestond voor de inwonende studenten. Mede door Opsporing Noord is een groot aantal (auto)branden in Noord Nederland opgelost waar een groep personen verantwoordelijk voor was. In sommige gevallen meldden daders zichzelf na het zien van de videobeelden (overval, winkeldiefstal en voetbalrellen Groningen-PSV). Het rendement van het programma is daarom veel hoger gebleken dan alleen de score van 41.5 procent.

Opsporing Noord is een samenwerking van Regiopolitie Groningen, Openbaar Ministerie Groningen en de regionale omroep RTV Noord. Tijdens en na de uitzending zijn de items terug te lezen en te zien op de internetsite www.rtvnoord.nl/opsporingnoord. De programmering is in 2004 vastgelegd op de 3e woensdag in de maand, met uitzondering van de vakantieperiode in juli en augustus.