Gemeente Lingewaard


Landschap kasteel Doornenburg
terug naar vervlogen tijden

De landschappelijke aankleding van kasteel De Doornenburg wordt heringericht en aangepast aan vervlogen tijden.

Er komen meer meidoornhagen en de hoogstamboomgaard wordt aanzienlijk uitgebreid. Voor de nieuwe aanplant wordt gebruik gemaakt van oude fruitrassen. De houtsingels langs de Rijnstraat en Kerkstraat worden vervangen door hagen en bomen. Dit alles moet er toe leiden dat het uitzicht op het kasteel en de visuele eenheid van de beplanting sterk worden verbeterd.

De omvangrijke klus is een gezamenlijk initiatief van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg, de gemeente Lingewaard, en de Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied.

Op dit moment zullen de rigoureuze snoeiwerkzaamheden het meest in het oog springen. Verder moet nog een oude kaprijpe populier worden gekapt, die bij takbreuk een gevaar op kan gaan leveren voor de kasteelboerderij.

Het kasteel zal een paar jaar een kaal aanzien geven. Echter, het geduld wordt beloond met een prachtige hoogstamboomgaard die volop in bloei zal staan. En als de meidoornhagen op volle sterkte zijn geven ze weer beschutting aan vogels en andere dieren.

Potstal
Ook de omliggende weilanden krijgen een ander aanblik. Stichting tot Behoud van den Doornenburg heeft de functie van de kasteelboerderij gewijzigd van melkveebedrijf naar een biologisch zoogkoeienbedrijf met oud-Hollandse Lakenvelderrunderen. De veeschuur is omgebouwd tot een ouderwetse potstal waarin de Lakenvelders vrij kunnen rondlopen.

De weilanden zijn gedeeltelijk opnieuw ingezaaid. Er wordt geen kunstmest meer gestrooid en alleen de eigen stalmest uit de potstal mag nog worden gebruikt. De kringloop van biologische bedrijfsvoering wordt daarmee zo veel mogelijk gesloten. Een gedeelte van de weilanden wordt zelfs helemaal niet meer bemest en als agrarisch natuurbeheer geëxploiteerd. Dat houdt een erg summiere beweiding in, waarbij de natuur meer invloed krijgt op de ontwikkeling van de verschillende plantensoorten: méér kruiden en minder gras.

Bericht geplaatst op 19 januari 2004