BedrijfsautoRAI

19-01-2004

Vernieuwde Peugeot Expert

In de herfst van 1995 introduceert Automobiles Peugeot de Expert.Jarenlang zette de Expert de toon in het segment van de middelgrote bedrijfsautos en ontpopte zich als een zeer goed rijdende, praktische en betrouwbare bedrijfsauto. Sinds de introductie in 1995 zijn er bijna 230.000 stuks geproduceerd.

Inmiddels is de concurrentie behoorlijk toegenomen en behaalt de Expert in Europa over de eerste 10 maanden van 2003 een zesde plaats in de registraties in het segment. Goed voor een marktaandeel van 9% in het segment en meer dan 20.500 verkopen. In Nederland zijn er tot eind 2003 bijna 12.000 Experts verkocht.

Begin 2004 zal de Expert een belangrijke productverbetering ondergaan. Naast een restyling van de voorzijde is vooral gekozen voor onderhuidse verbeteringen die vooral voor de professionele gebruiker belangrijk zijn.

Het exterieur oogt robuust en dynamisch met een nieuw geprofileerde motorkap, koplampen met helder glas, een nieuwe voorbumper en stootlijsten rondom. Het zitcomfort is in belangrijke mate verbeterd door de toepassing van compleet nieuwe stoelen met meer zijdelingse steun, een hogere rugleuning en meer verstelmogelijkheden.

Door diverse aanpassingen aan de carrosserie is het geluidsniveau in de cabine aanzienlijk omlaag gebracht en daarmee heeft de vernieuwde Expert hetzelfde akoestische comfort als de besten in deze klasse. Tenslotte zijn de onderhoudsintervallen van de HDi-motoren vergroot van 20.000 naar 30.000 km, met een gunstige uitwerking op de kilometer-kostprijs.

EXTERIEUR
De restyling van de buitenzijde van de Expert versterkt de dynamiek en de robuustheid van de auto dankzij de nieuwe geprofileerde motorkap, een nieuwe voorbumper, koplampen met helder glas en een grille in de kleur van de carrosserie zoals dat ook bij de Boxer het geval is. De auto is rondom goed beschermd tegen kleine aanrijdingen dankzij beschermstrips op de flanken en de achterdeuren. Bij de Expert Combi is de voorbumper in de carrosseriekleur gespoten en voorzien van een beschermlijst. Deze voorbumper in kleur van de carrosserie is als optie ook verkrijgbaar op de bedrijfsautos in combinatie met mistlampen.

INTERIEUR
De stoelen van de bestuurder en de bijrijder zijn nieuw ontworpen met nieuwe frames, nieuwe vering en nieuwe bekleding. Ze worden volgens de zgn. "in-situ"-techniek gemaakt, waarbij bekleding en zitting één geheel vormen. De stoelen hebben langere zitkussens (10 tot 50 mm meer, afhankelijk van de stoel), hogere rugleuningen (58 tot 95 mm meer) en bieden meer zijdelingse steun. Dat geldt ook voor de 2-zitsbank. Voorin zijn dichte hoofdsteunen met stoffen of velours bekleding standaard. De bestuurdersstoel is standaard in hoogte verstelbaar over 45 mm (dat is 8 mm meer dan bij de vorige uitvoering). Het stuur is ook in hoogte verstelbaar (+11 mm / 25 mm) en door de verstelbare rugleuning kan iedereen een optimale zitpositie instellen. De verstelling in lengte is nu mogelijk over 220 mm (dat was 50 mm minder). Een armleuning voor de bestuurder is standaard als er een enkele passagiersstoel is gemonteerd. De passagiersstoel heeft standaard een verstelbare rugleuning en lengteverstelling. Bij de Combi is ook de armleuning standaard. De twee-zits bijrijdersbank heeft twee 3-puntsgordels en een opklapbaar plateau in de rugleuning van de middelste zitplaats. Als het plateau is neergeklapt ontstaat er een schrijftafel met bekerhouders en een documentenklem. Deze klem kan ook in een hoge stand gezet worden waardoor bijvoorbeeld een laptop kan worden vastgezet.

Bij de Bedrijfsauto´s en Combi zijn de stoelen bekleed met de nieuwe geweven stof "VOLEA" en afgewerkt met Sofis bleu Simbad. Bij de Combi Premium zijn de stoelen overtrokken met velours "DAMIS" dat is afgewerkt met Misteco bleu Simbad.

VEILIGHEIDSVOORZIENINGEN
De uitrusting van de vernieuwde Expert staat op een hoog niveau als het gaat om de bescherming van de inzittenden. De bestuurdersairbag is standaard en de voorstoelen hebben veiligheidsgordels met gordelspanners en spankrachtbegrenzers. In geval van een enkele bijrijdersstoel zijn dubbele zijairbags in combinatie met een passagiersairbag als optie leverbaar.

De vernieuwde Expert loopt vooruit op de Europese regelgeving die 3-puntsgordels vanaf mei 2004 ook voor bedrijfsauto's verplicht stelt. Daarom heeft de Expert 3-puntsgordels op alle zitplaatsen. Bij de Combi voldoet de achterste bank aan de eisen i.v.m. aanrijdingen van achteren. Om aan de hoge eisen te voldoen is de bodemplaat versterkt met onderdelen van de 807 en met nieuwe delen en werd een aantal bestaande onderdelen gewijzigd.

Stuurbekrachtiging is standaard op alle uitvoeringen. Bij de benzine- en HDi-motoren is de bekrachtiging variabel. De Expert krijgt de voorremmen met geventileerde schijven van de 807 (ø 285 mm, dikte 28 mm en een remzuiger met een diameter van 60 mm). Ook de trommelremmen achter werden verbeterd.

GELUIDSCOMFORT
Om het rijden in de vernieuwde Expert te veraangenamen is er veel aandacht besteed aan de geluidsisolatie.

De volgende geluiden werden aangepakt: rijgeluiden, geluiden van de aandrijfunit, bandengeluid en het geluid van steenslag. Met de volgende aanpassingen werd er op dit vlak veel vooruitgang gerealiseerd:

* Geluiddempende behandeling van de luchtafvoer.
* Schuimisolatie in de voorste en achterste middenstijl voorkomen het doordringen van geluiden die van onderen komen.
* Betere afdichting van de naden van alle portierrubbers.
* Nieuw is het spuiten van PVC onder de complete laadvloer en in de wielkasten. Vlak voor de spuiterij staat nu een installatie van 3 robots die deze laag aanbrengt.

De vernieuwde Expert is de eerste auto van PSA die op deze wijze wordt behandeld.

MOTOREN
Er zijn drie dieselmotoren leverbaar in de vernieuwde Expert:


1.9D / DW8B / 51 kW (70 pk) / 125 Nm

2.0HDi / DW10 BTED / 69 kW (95 pk) / 215 Nm 2.0HDi / DW10 BTED+ / 80 kW (110 pk) / 250 Nm

Daarnaast kan de Expert worden geleverd met een 2.0-16v (EW10 J4) benzinemotor met een vermogen van 100 kW (138 pk) en een koppel van 190 Nm. Bij de Combi modellen kan deze desgewenst worden gecombineerd met de intelligente automatische versnellingsbak AL4. Bij de Expert is deze bak naar keuze handmatig te schakelen volgens het systeem Tiptronic System Porsche.

LEVERING, PRIJZEN
De vernieuwde Expert is vanaf begin februari in de Nederlandse showroom te bewonderen. De prijslijst begint bij de Expert Gesloten Bestel 220C met de hierboven genoemde 1.9diesel motor, die een prijs heeft van 13.350,-.

PACK AVANTAGE
Op alle versies is tevens een speciale aanbieding geldig, met een zeer aantrekkelijk voordeel van meer dan 900,- voor de klant. Dit Pack Avantage kost slechts 50,- en omvat de onderstaande uitrusting:

* radioCDspeler met bediening aan het stuurwiel,
* centrale vergrendeling met afstandsbediening,
* elektrisch bedienbare voorportierruiten,
* elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels,
* mistlampen in de voorbumper,

* voorbumper gespoten in carrosseriekleur.