PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

"Broekriem aantrekken geldt ook voor CEO´s!"

19 januari 2004
Dit stelt Max van den Berg als toelichting op zijn schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over een aanpak van topinkomens.

"Volgens de topmannen in het Europese bedrijfsleven zien ze zichzelf gedwongen pijnlijke maatregelen te nemen, omdat het slecht gaat met de economie. Toch schijnt één groep de bezuinigingsdans telkens weer te ontspringen: de CEO´s zelf. Zij vragen hun werknemers de broekriem aan te trekken, terwijl zij zichzelf buiten schot houden en torenhoge salarissen blijven ontvangen. "Wanneer gaat die zogenaamde onvermijdelijke loonmatiging ook gelden voor de top?", vraag ik me af," aldus Van den Berg.

Daarom steunt hij het voorstel van de FNV om in Nederland een zogenaamde 'kleptocratentax' in te voeren die topinkomens afroomt door middel van een hoger belastingtarief. En aangezien deze bedrijven in meerdere EU-lidstaten actief zijn, ziet van den Berg een coördinerende rol weggelegd voor de Europese Commissie bij soortgelijke voorstellen in andere Europese lidstaten. Op vrijdag 16 januari heeft max van den berg hier vragen over gesteld.

Vragen Max van den Berg aan de Europese Commissie, 16 januari 2004

"Kleptocratentax ? !"

Het bedrijfsleven zegt zware tijden mee te maken. Er wordt gesaneerd, er vallen ontslagen en er worden verliezen gedraaid. En allemaal buiten hun schuld om, menen de bestuurders, want het gaat simpelweg slecht met de economie en dan wordt er minder verdiend. Pijnlijke maatregelen horen er dan eenmaal bij. Dat voelen we met z´n allen en en dus moeten we ook met z´n allen de broekriem aantrekken en de last samen dragen. Iedereen moet wat inleveren en dan komen we er samen wel uit. Wie goed kijkt naar de salarissen van de CEO's in Nederland, komt tot de conclusie dat zij nog steeds enorme salarissen verdienen door optieregelingen, vertrekregelingen, bonussen en leningen. Dit 'aantrekken' geldt blijkbaar niet voor hen.

Aangezien voorstellen van het kabinet Balkenende en de Commissie Tabaksblat deze hoge bedragen niet voldoende kunnen inperken, heeft de Nederlandse vakbondsbeweging FNV andere maatregelen voorgesteld. De vakcentrale wil dat de overheid in Nederland via inkomensbelasting topinkomens gaat "afromen". Dat betekent dat er boven een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 500.000 Euro, een zwaarder belastingtarief in werking treedt dan het huidige tarief van 52%. Wellicht zouden de daaruit voortvloeiende extra gelden gebruikt kunnen worden voor financiële hulp aan gedupeerden van het saneringsbeleid van de betrokken heren.


1. Is de Commissie van mening dat Europese CEO´s exorbitant hoge salarissen verdienen wanneer men dit afzet tegen de slechte prestaties van hun bedrijf en de gedwongen ontslagen die daar het gevolg van zijn?


2. Ziet de Commissie een zogenaamde ´kleptocratentax´ als goede maatregel tegen de huidige ontwikkeling en is ze bereid ten aanzien van een dergelijke aanpak in meerdere Europese lidstaten enige coördinatie te bevorderen?


3. Ziet de Commissie ook een rol voor zichzelf weggelegd in dit proces? Welke maatregelen zou de Commissie kunnen nemen?