Ministerie van Justitie

Persbericht

Koppeling databank vingerafdrukken aan DNA-sporenbank 19 januari 2004

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn een pilot gestart, op initiatief van het ministerie van Justitie, waarin de databanken van de vingerafdrukken en de DNA-sporen aan elkaar worden gekoppeld. Dit betekent dat aan de hand van één identificatie hele reeksen van delicten van veelplegers kunnen worden opgelost. Dat schrijft minister Donner van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

In het veiligheidsprogramma "Naar een veiliger samenleving' zijn maatregelen aangekondigd om de effectiviteit van de recherche binnen de Nederlandse politie te verbeteren. Door het koppelen van het vingerafdrukkenbestand (HAVANK) en de DNA-sporendatabank wordt het mogelijk positieve identificaties terug te geleiden naar soms tientallen delicten. Als bijvoorbeeld bij een woninginbraak zowel DNA-materiaal als een vingerafdruk wordt aangetroffen, worden beide sporen voortaan getoetst aan beide databanken. Als nu de vingerafdruk een 'hit' oplevert in HAVANK (identificatie naar een persoon) en het DNA-profiel leidt naar een cluster van delicten waarbij één en hetzelfde DNA-spoor is aangetroffen, kan het koppelen van de systemen de relatie aantonen tussen al deze delicten en de persoon achter de vingerafdruk. Of andersom, zo kan een bekend DNA-profiel maar een onbekende vingerafdruk (die wel voorkomt bij tientallen eerder gepleegde delicten) ook leiden tot het oplossen van een reeks aan delicten.

In een eerste proef is al gebleken dat in vele gevallen de koppeling heeft geleid tot meerdere, vaak bovenregionale, clusters van inbraken en diefstallen. Dat betekent dat bij toetsing de criminele activiteiten van veelplegers boven water zijn gekomen. In de toekomst zal het mogelijk worden om actief de sporen van de bij de politie bekende veelplegers te toetsen aan beide databanken.