Unicef

Persbericht
VN-kinderrechtencomitÉ ondervraagt nederlandse regering

16 januari 2004, Den Haag - De Nederlandse regering moet maandag 19 januari verschijnen voor het VN-Comité voor de Rechten van het Kind in Genève. Dit Comité controleert of landen zoals Nederland, die het kinderrechtenverdrag geratificeerd hebben, hun verdragsverplichtingen nakomen. Naar verwachting zal het Comité de Nederlandse delegatie, geleid door staatssecretaris Ross, aan de tand voelen over een aantal gevoelige kwesties, zoals het vreemdelingenbeleid en de gevolgen daarvan voor kinderen. Eind januari komt het Comité met haar aanbevelingen aan de Nederlandse regering.

Het Comité hoorde op 7 oktober 2003 Nederlandse kinderrechten- en jongerenorganisaties, verenigd in het Kinderrechtencollectief. Deze organisaties maken zich ernstig zorgen over het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Het Kinderrechtencollectief is van mening dat dit in strijd is met het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind. Basisvoorzieningen voor kinderen van illegalen zijn onvoldoende toegankelijk, hoewel ze daar volgens het kinderrechtenverdrag onvervreemdbaar recht op hebben. Ook de opvangvoorzieningen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn niet toereikend.

Daarnaast maakt het Kinderrechtencollectief zich zorgen over het uitblijven van een kinderombudsman, het gebrek aan een visie op jeugdbeleid en het ontbreken van een wettelijke basis voor de participatie van kinderen en jongeren. Ook bekritiseren zij de bezuinigingen die vooral nationale jeugdorganisaties en de Kinderrechtswinkels treffen en de weigering van het kabinet een verbod op fysieke straffen in te stellen.

Nederland ratificeerde het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat in 1989 unaniem door de Algemene Vergadering van de VN werd aangenomen, in 1995. De Nederlandse kinderrechtensituatie wordt nu, na 1999, voor de tweede maal door het Comité onder de loep genomen. Ook in 1999 deed het Comité aanbevelingen aan de regering ter verbetering van de implementatie van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in ons land.


* * * *