Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

19 januari 2004

Nr. 04/009

Arbeidsinspectie treft op 45 van 99 onderzochte bouwplaatsen illegale werknemers aan

De Arbeidsinspectie heeft in 2002 op 45 van 99 onderzochte bouwplaatsen illegale werknemers aangetroffen. Er is tegen 43 werkgevers proces-verbaal opgemaakt en 15 werkgevers hebben een waarschuwing gekregen; op een bouwplaats kunnen meerdere werkgevers actief zijn. Het ging daarbij om 129 mensen (15%), op een totaal van 854 arbeidskrachten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Bij de inspecties is nagegaan in hoeverre werkgevers in de bouw zich houden aan de Wet arbeid vreemdelingen. Bij ongeveer de helft van de onderzoeken was de Vreemdelingendienst betrokken. Overigens waren veel onderzoeken gebaseerd op tips en voorinformatie.

Van de 129 aangetroffen illegale werknemers kwam 78 procent uit voormalige Oostbloklanden en daarvan ongeveer de helft uit Polen. Illegale vreemdelingen blijken in de bouwnijverheid in alle regio s te werken. De regio Noordwest was bij dit onderzoek een uitschieter met 30 procent 17malige n Midden van het totale aantal illegale tewerkstellingen. Verder valt op dat in Gelderland, Groningen, Friesland en Drenthe illegale tewerkstelling in 2002 veel minder voorkwam dan in 2001. In Brabant en Limburg was in 2002 juist sprake van een forse toename ten opzichte van een jaar eerder.

De Arbeidsinspectie ziet in de resultaten voldoende aanleiding om in de bouw ook in 2004 intensief te controleren.