College Bescherming Persoonsgegevens


19 januari 2004

Werkwijze melding mogelijk ongeval niet in overeenstemming met medisch beroepsgeheim

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft op verzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Vereniging van Academische Ziekenhuizen (VAZ) het formulier `melding mogelijk ongeval' beoordeeld op overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) en aanverwante wetgeving. Het CBP is van oordeel dat de voorgestelde werkwijze zich niet verdraagt met het medisch beroepsgeheim.

Het formulier `melding mogelijk ongeval' is bedoeld om het ziekenhuizen mogelijk te maken zorgverzekeraars er op te attenderen dat er sprake kan zijn van een mogelijk ongeval veroorzaakt door een derde. Indien een derde de veroorzaker is van een ongeval heeft de zorgverzekeraar het recht de kosten van de behandeling van de patiënt te verhalen op deze derde (het recht van regres).

Het CBP erkent het belang dat zorgverzekeraars hebben bij het kunnen uitoefenen van hun recht van regres, maar is van mening dat de voorgestelde werkwijze zich niet verdraagt met het medisch beroepsgeheim. Doorbreking van het medisch beroepsgeheim is mogelijk met toestemming van de patiënt. Toestemming kan alleen verondersteld worden in situaties wanneer het in het belang van de patiënt wordt geacht. Het CBP is van mening dat er niet van mag worden uitgegaan dat het doen van een melding van mogelijk ongeval altijd in het belang van de patiënt is. De toestemming van de verzekerde voor het doen van de melding kan dan ook niet in alle gevallen worden verondersteld. Een werkbare oplossing kan zijn dat de melding door het ziekenhuis beperkt wordt tot patiënten die evident het slachtoffer zijn van een verkeersongeval.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.