Vertis


Vertis bouwt nieuw informatiesysteem entadministraties

De entadministraties in Nederland, verenigd in de Landelijke Vereniging van Entadministraties (LVE), hebben besloten om in samenwerking met TNO Preventie en Gezondheid hun huidige programmatuur ter ondersteuning van de primaire taken geheel te vervangen. Vertis gaat het nieuwe informatiesysteem voor de LVE bouwen. In een aanbestedingsprocedure werd Vertis uit de acht ingediende aanbiedingen gekozen op basis van een optimale combinatie van kwaliteit, aanpak en prijs.

Op dit moment is een vijftal verschillende systemen in gebruik bij de entadministraties. Door een gestandaardiseerde werkwijze en betere functionele ondersteuning willen zij een efficiëntere bedrijfsvoering realiseren.
Voor het nieuwe informatiesysteem heeft TNO samen met de LVE een Programma van Eisen opgesteld dat als basis dient voor de realisatie ervan door Vertis. Daarnaast heeft TNO een Domeininformatiemodel voor de Jeugdgezondheidszorg ontwikkeld, waarmee de realisatie mogelijk wordt van een onderhoudsvriendelijk en flexibel systeem dat voldoet aan internationale standaarden. Met de GGDen Amsterdam en Rotterdam zal afstemming worden gezocht bij de ontwikkeling van het cliëntdossier.

Via het Internet
Het nieuwe systeem is opgebouwd als een centraal in Nederland geplaatste applicatie die door de entadministratie en elke geautoriseerde gebruiker via het Internet benaderd kan worden. De beveiliging wordt geregeld door middel van elektronische passen. Dit systeem betekent voor consultatiebureaus, GGDen, laboratoria en verloskundigen dat zij na autorisatie door de regionale entadministratie via het Internet toegang krijgen tot de voor hen relevante informatie. Het raadplegen van het vaccinatiedossier en de registratie van verrichtingen kan op een veilige manier via het Internet plaatsvinden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een eenvoudige PC met internettoegang. Vertis heeft ruime ervaring met het bouwen en beheren van dergelijke systemen.

De realisatie van het nieuwe systeem is op 15 januari officieel van start gegaan. De applicatie wordt in fasen ontwikkeld en opgeleverd. Volgens de planning levert Vertis de laatste fase omstreeks oktober 2004 op. Per 1 januari 2005 zullen alle onderdelen volledig operationeel zijn.

Over de entadministraties
De entadministraties hebben de wettelijke taak tot het uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma en het onderzoek voor de opsporing van aangeboren stofwisselingsziekten bij pasgeborenen. Zij zijn daarmee verantwoordelijk voor het (doen) uitvoeren van de wettelijke vaccinaties en de hielprik bij kinderen. Daarnaast coördineren zij het bloedonderzoek bij zwangeren in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).