Erasmus


19-01-04: NWO-subsidies voor onderzoekers Erasmus MC

Rotterdam 19 januari 2004 - Drie onderzoekers van het Erasmus MC hebben een subsidie van NWO in de wacht gesleept. Prof.dr. Monique Breteler ontvangt een vici-subsidie (1.250.000 euro) voor onderzoek naar dementie. Dr. Nancy Beerens krijgt een veni-subsidie (200.000 euro) voor haar onderzoek naar de rol van het CSB-eiwit bij het herstel van DNA schade. Dr. ir. Jacqueline van der Linden krijgt eveneens een veni-subsidie voor haar onderzoek naar behandelings-mogelijkheden van osteoporose (botontkalking) met mechanische trillingen, hoogfrequent geluid en elektro-magnetische velden.

Prof. dr. Monique Breteler is één van de onderzoekers van het bevolkingsonderzoek ERGO (Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen) waaraan ongeveer 7.000 ouderen in de Rotterdamse wijk Ommoord deelnemen. De subsidie stelt haar in staat in het ERGO-centrum een MRI scanner te plaatsen. Dit apparaat kan veranderingen in de hersenen zichtbaar maken die jaren later tot dementie kunnen leiden. Onderzoek naar de oorzaken van deze veranderingen in de hersenen kan in de toekomst mogelijk bijdragen aan het voorkomen van dementie.

Dr. Nancy Beerens is in 2002 gepromoveerd in de moleculaire biologie. De veni-subsidie heeft ze ontvangen voor haar onderzoek naar herstelmechanismen van DNA. Schade aan DNA moleculen die voortdurend in het lichaam optreedt, is een oorzaak van veroudering en kan een oorzaak zijn van ziekten. De cel beschikt echter ook over mechanismen om DNA schade te herstellen. Beerens richt zich in haar onderzoek op het CSB eiwit dat hierbij een belangrijke, maar nog grotendeels onbekende rol speelt.

Dr. ir. Jacqueline van der Linden is in 2003 gepromoveerd op een proefschrift over de architectuur en weefseleigenschappen van bot. De veni-subsidie komt ten goede aan haar onderzoek naar de mogelijkheden van behandeling van osteoporose (botontkal-king) met mechanische trillingen, hoogfrequent geluid en elektro-magnetische velden. Deze methoden worden al incidenteel gebruikt om botbreuken sneller te laten genezen. Er bestaat echter nog onduidelijkheid over de werkingsmechanismen van deze methoden. Van der Linden onderzoekt effecten van deze methoden op bot en de mogelijkheden ervan om botaanmaak te bevorderen bij osteoporose.