GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 januari 2004 12:03
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Integratie vordert, overheid blijft achter

(19 januari 2004)

GroenLinks onderschrijft in grote lijnen de conclusies van de commissie Blok. De commissie spreekt terecht de overheid aan op de problemen met de integratie van nieuwkomers. Overheid en politiek waren te onverschillig, te afwezig en heeft belangrijke problemen onderschat en miskend. De conclusies verdienen scherpere aanbevelingen dan de commissie doet. De uitvoering daarvan wil GroenLinks onderbrengen in een aparte Kamercommissie, geleid door de fractievoorzitters.

De commissie concludeert terecht dat de integratie van veel allochtonen geheel of gedeeltelijk is geslaagd. Bepaalde groepen hebben duidelijk meer aandacht nodig; migranten met een lage opleiding, jongeren en islamitische vrouwen. Het rapport toont dat de integratiesuccessen meer ondanks dan dankzij het overheidsbeleid tot stand zijn gekomen. Veel te lang is ontkend dat de migratie en het verblijf van nieuwkomers permanent zijn. Er is veel te weinig geld uitgetrokken voor de inburgering. En het ontbrak aan beleid om de concentratie van nieuwkomers in bepaalde wijken en scholen te voorkomen.

De commissie is er goed in geslaagd om de stand van de integratie in kaart te brengen en trekt heldere conclusies. Terecht geeft de commissie de overheid een belangrijke verantwoordelijkheid voor de integratie van allochtonen. De commissie is echter te terughoudend in de vertaling van de conclusies naar aanbevelingen. Zo concludeert de commissie dat de beperking van de gesubsidieerde arbeid slecht is voor de participatie van allochtonen op de arbeidsmarkt en dat de beperking van de huursubsidie de segregatie in de hand werkt. Aanbevelingen om dit beleid te veranderen, ontbreken echter.

GroenLinks onderschrijft grotendeels de conclusies van het rapport. Op basis van die conclusies doet GroenLinks de volgende voorstellen:
- De bezuiniging op gesubsidieerde arbeid moet ongedaan worden gemaakt.
- De Wet Samen moet behouden blijven. De commissie stelt terecht dat die registratie belangrijk is om de arbeidsparticipatie van allochtonen te verbeteren. GroenLinks heeft hiertoe een wetsvoorstel ingediend met de PvdA.
- De bezuiniging op de huursubsidie moet worden terug gedraaid. Die bezuiniging versterkt de concentratie van allochtonen in de armere wijken.
- De gemeenten rond de grote steden moeten hun woningmarkt openstellen voor kansarme groepen en daartoe meer goedkope woningen bouwen.
- Scholen moeten meer een afspiegeling te worden van de buurt. Scholen en gemeenten moeten daarover verplichte afspraken maken. Artikel 23 moet daarvoor gemoderniseerd worden. Scholen moeten een acceptatieplicht krijgen voor leerlingen die de grondslag van de school respecteren.
- Het onderwijs moet inburgering en emancipatie bevorderen. Scholen moeten jongens en meisjes gelijk behandelen; er meer aandacht besteden aan geschiedenis, samenlevingsopbouw en cultuur.
- De inburgering moet worden verbeterd en de wachtlijsten moeten worden weggewerkt. Er moet meer aandacht komen voor geschiedenis, samenlevingsopbouw en cultuur. De inburgeringscursussen moeten de emancipatie van vrouwen meer bevorderen.
- Zorgwekkend is de conclusie dat veel allochtonen zich wel geïntegreerd, maar niet geaccepteerd voelen. De overheid moet actiever optreden tegen discriminatie, maar dit vraagt ook een inspanning van burgers, instellingen en werkgevers.
- De Kamer moet een aparte commissie voor het integratiebeleid instellen. Gezien het gewicht van het onderwerp moeten de fractievoorzitters hier zelf zitting in nemen.

Femke Halsema, Marijke Vos


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -