Partij van de Arbeid


Persbericht


Den Haag, 19 januari 2004


Eerste reactie Wouter Bos (PvdA-fractievoorzitter) op het eindrapport van de Commissie-Blok: "Er moet nu snel een einde komen aan de vrijblijvendheid van alle bij de integratie betrokken partijen!"


"De Partij van de Arbeid is in grote lijnen tevreden met de analyse en de conclusies op hoofdlijnen van de commissie Blok over het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar.


Met de commissie stellen wij vast dat de integratie van veel allochtonen geheel of gedeeltelijk is geslaagd en dat dit een prestatie van formaat is van betrokkenen.


Tegelijkertijd concludeert de commissie dat in de jaren zeventig integratiebeleid ontbrak, het minderhedenbeleid van de jaren tachtig onvoldoende effectief was en pas in de jaren negentig enig integratiebeleid tot stand is gekomen. Ook is de coördinatie van het rijksbeleid tekort geschoten. De PvdA onderschrijft deze conclusies en accepteert haar verantwoordelijkheid voor de successen én tekortkomingen in het integratiebeleid van de laatste decennia.


De PvdA ziet de aanbevelingen van de commissie als een goed begin voor een nieuwe start van het integratiebeleid. De aanbevelingen gaan echter nauwelijks in op sociaal culturele thema's, zijn zeer voorzichtig geformuleerd en verdienen op veel terreinen aanscherping. Het belangrijkste is nu dat de Nederlandse politiek het, vooral als het gaat om de integratieproblemen in het onderwijs en in de oude wijken, niet langer bij stoere woorden laat maar daadwerkelijk initiatieven neemt. De PvdA ziet dit als één van de hoofdprioriteiten van haar politiek de komende jaren. Daarbij moet centraal staan dat er een einde wordt gemaakt aan de vrijblijvendheid van alle betrokken partijen: alleen als migranten, scholen, woningbouwcorporaties, geestelijk leiders, werkgevers en politici samen hun verantwoordelijkheid nemen, kunnen we in Nederland met elkaar een succesvol integratiebeleid ontwikkelen."


Woordvoerder: Jeroen Dijsselbloem 06-18306009