Socialistische Partij

NS plaatst zichzelf buiten Europa

19-01-2004 * Met het voornemen van de NS om voortaan geen internationale tickets meer te verkopen aan de loketten isoleert het Nederlandse spoor zich volledig van Europa. SP Europarlementariƫr Erik Meijer wil dat de Europese Commissie maatregelen neemt om te voorkomen dat het Europese spoorwegennetwerk nog verder wordt opgeknipt in beperkte nationale eenheden.

Vandaag stelt Erik Meijer vragen aan de Europese Commissie over deze stap van de NS: `Als het kopen van een treinkaartje van Amsterdam naar Brussel, Berlijn of Rome alleen nog maar kan via internet of een automaat, dan plaatst Nederland zich buiten Europa. De Europese Commissie moet daar desnoods maatregelen tegen nemen,want we willen nu juist meer mensen in de trein en minder in het vliegtuig'.

Eerder al beperkte de NS de verkoop van internationale tickets tot tien grote stations in Nederland. Nu ook die dreigen te verdwijnen zijn mensen aangewezen op internet. Uit de kaartjesautomaten van NS kunnen slechts een beperkt aantal bestemmingen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland worden gekocht.