Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 19 januari 2004

Nuon in beroep tegen besluit NMa over acquisitie Reliant

Energieonderneming Nuon is in beroep gegaan tegen het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de acquisitie door Nuon van Reliant Energy Europe. Nuon wil dat het besluit wordt vernietigd omdat de NMa onvoldoende heeft aangetoond dat de onderneming door de overname een machtspositie heeft verkregen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit in Nederland. De beroepsprocedure dient bij de rechtbank in Rotterdam en kan zes tot twaalf maanden duren.

Op 8 december 2003 gaf de NMa Nuon toestemming Reliant over te nemen onder de conditie dat de onderneming, voorshands voor een periode van vijf jaar, een veiling organiseert voor het verkopen van 900 MW productiecapaciteit. De centrales van voorheen Reliant Energy Europe beschikken over een capaciteit van circa 3.500 MW.

Het beroep is onder meer gebaseerd op de mening van Nuon dat de Mededingingswet geen basis biedt voor het besluit van de NMa. In dat verband meent Nuon dat de NMa in de besluitvorming onjuist is omgegaan met het begrip 'economische machtspositie'. De onderneming is van oordeel dat Nederland niet langer de relevante markt is, op grond waarvan acquisities zoals die van Reliant kunnen worden beoordeeld. Nuon is voor wat betreft de inkoop en verkoop van elektriciteit actief op de Noordwest-Europese groothandelsmarkt, waar de onderneming, inclusief Reliant, circa 3% van het productievermogen in eigendom heeft. Onder meer door de vele verbindingen tussen de elektriciteitsnetwerken van de ons omringende landen, is Nuon van mening dat niet langer kan worden volgehouden dat Nederland de relevante markt is voor het beoordelen van de acquisitie van Reliant.

Nuon bereikte op 19 februari 2003 een principe-akkoord met het Amerikaanse Reliant Resources Inc. over de volledige overname door Nuon van Reliant Energy Europe BV,

de eigenaar van vijftien opwekinstallaties op zeven locaties in Noord-Holland en Utrecht. De overeenkomst ter waarde van ¬ 985 miljoen werd direct voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten. Na een vervolgonderzoek, aangekondigd door de NMa op 11 september 2003, volgde op 8 december 2003 - onder voorwaarden - de uiteindelijke goedkeuring.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende onderneming in energie en water, die met haar producten en diensten 2,7 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is in Nederland koploper in duurzame energie. De omzet in 2001 bedroeg 4,5 miljard euro. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De 132 miljoen aandelen Nuon worden gehouden door publieke aandeelhouders, waarvan de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam de grootste zijn.



Nuon