Politie Twente

Persbericht Politie Twente van 19 januari 2004

Aanhouding jongeren

Politie houdt jongeren aan; overlast Stroinkslanden neemt af.

Enschede

De politie Twente, afdeling Enschede-Zuid heeft in de laatste twee maanden van vorig jaar acht jongeren aangehouden die zich schuldig hebben gemaakt aan overlast en criminaliteit in en rond het winkelcentrum Stroinkslanden. De jongeren hebben inmiddels diverse zaken bekend. De overlast in de Stroinkslanden is aanzienlijk afgenomen.In oktober 2003 kreeg de politie in Enschede-Zuid regelmatig klachten van winkeliers en bezoekers van het winkelcentrum Stroinkslanden over een groep jongeren die het winkelcentrum onveilig zou maken. Reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. Dit leidde tot de aanhouding van acht jongeren allen afkomstig uit Enschede-Zuid, in de leeftijd van 14 tot 17 jaar. De jongeren waren verantwoordelijk voor diverse zaken. Zo bekenden zij zich schuldig te hebben gemaakt aan diverse diefstallen en vernielingen, een poging tot brandstichting, inbraak in een school en het lastig vallen en bedreigen van personen. Het politieonderzoek is begin januari afgerond en de zaken liggen nu bij justitie. Een uitspraak over straffen en/of hulpverlening moet nog volgen. Het aantal overlastmeldingen is drastisch gedaald en ook winkeliers bevestigen de afname van diefstal. De politie hoopt dat de aanhoudingen een voorbeeldfunctie heeft voor andere jeugdigen in Zuid. Overlast door hangjongeren is in de Zuidwijken een bekend probleem en een speerpunt van de politie in Enschede-Zuid. Met name jongeren die afglijden naar het criminele circuit krijgen extra aandacht. Voor deze groep wordt de jeugdreclassering ingeschakeld. Behalve een repressieve aanpak, wordt in samenwerking met de Stichting Wijkwelzijn Zuidwijken ook het probleem aangepakt door het ontplooien van activiteiten.


---- --
Persberichten Politie Twente 19 januari 2004

Jan Camphuis: 053-4555588

Autokraker aangehouden

Naar aanleiding van onderzoek, autokraker aangehouden

Oldenzaal

In de nacht van 9 op 10 januari jl., werd er ingebroken in een auto van een 23 jr. Oldenzaler, die geparkeerd had gestaan aan de Langestraat in zijn woonplaats. Weggenomen uit de auto werd o.a. een radiocdspeler. Een onderzoek werd ingesteld en naar aanleiding van dit onderzoek werd vanmorgen, maandag 19 januari een 24 jr. Oldenzaler in zijn woning aangehouden. Hij is opgesloten en onderzoek wordt voortgezet. (bps: 04-003867)

Onder invloed aanrijding veroorzaken

Fietser rijdt tegen auto en verkeerd behoorlijk onder invloed, ademanalyse 2.5 promille

Hengelo

Zondagavond 18 januari om ongeveer 22.15 uur werd gemeld dat op de Bankastraat in Hengelo een fietser tegen een auto was aangereden. Ter plaatse bleek dat de oorzaak van de aanrijding vermoedelijk was gelegen in het overmatige alcoholgebruik van de 19 jr. fietser uit Hengelo. Zonder aanwijsbare reden was hij plotseling tegen de linkerzijde van de auto van een 43 jr. automobilist uit Hengelo aangereden. De 19 jr. werd aangehouden en ademanalyse aan het bureau wees 2.5 promille uit. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (bps: 04-007124)

Rijden onder invloed

Automobilist gecontroleerd, ademanalyse 0.83 promille

Markelo

Zondagmorgen 18 januari omstreeks 08.15 uur werd op de Stoevelaarsweg in Markelo een automobilist gecontroleerd. Een getuige had gezien dat deze bestuurder geruime tijd stil had gestaan midden op de rijbaan van de Stoevelaarsweg, hij had dit doorgegeven. Bij komst van de politiemensen reed de bestuurder net weg. Bij controle bleek alcoholgebruik waarvoor hij is aangehouden. De ademanalyse aan het bureau wees 0.83 promille uit. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (bps: 04-007007)

Rijden onder invloed

Ademanalyse wijst 1.9 promille uit. Bestuurder zegt niet te hebben gereden en weigert iets te vertellen

Hengelo

Zondagavond 18 januari om ongeveer 23.35 uur staan politiemensen met een politieauto te tanken bij een tankstation aan de Bornsestraat in Hengelo. Een automobilist die ook heeft getankt, verteld hen dat de bestuurder van een andere auto, en die ook bij een van de pompen staat, behoorlijk onder invloed van de nodige alcohol is. Deze bestuurder, later blijkt dit een 36 jr. man uit Enschede te zijn, komt weer bij de auto en gaat op de bestuurdersplaats zitten. De politiemensen spreken hem aan en constateren inderdaad alcoholgebruik. Hierop wordt de 36 jr. aangehouden. Hij verteld echter dat hij niet heeft gereden, maar zijn vriendin die weg is gelopen. Getuigen verklaren echter dat de man alleen is gekomen en dus wel moet hebben gereden. Hierop wordt de 36 jr. meegenomen naar het bureau waar de ademanalyse 1.9 promille uitwees. Hij wilde verder niets verklaren en proces-verbaal wordt opgemaakt. (bps: 04-007138)

Inbraak in twee bedrijven

In dezelfde nacht twee bedrijven "bezocht", computerapparatuur ontvreemd.

Hengelo

Zondagavond 18 januari werd bij een tweetal bedrijven, een aan de Eggerinksweg en een aan de Wegtersweg in Hengelo, ingebroken. Ruiten werden vernield en in totaal werden 5 flatscreenschermen en 2 computers ontvreemd. De bedrijven liggen vlak bij elkaar en het vermoeden bestaat dat dezelfde dader cq daders aan het werk zijn geweest. Onderzoek wordt ingesteld. (bps: 04-007140 / 04-007144)

Bromfietser gaat er vandoor

Bromfietser gaat na controle er vandoor, wordt toch achterhaald, bromfiets in beslag genomen

Den Ham

Zondagmiddag 18 januari om ongeveer 16.10 uur werd op de Daarleseweg in Den Ham een bromfietser, een 17 jr. jongen uit Den Ham, gecontroleerd. De snelheid waarmee hij reed was veel te hoog, waarop besloten werd de bromfiets aan het bureau op de testbank te zetten om het vermogen te meten. Afgesproken werd dat de jongen op zijn bromfiets mee zou rijden naar het politiebureau in Vriezenveen voor de test. Hij ging er echter vandoor, maar na een onderzoek kon hij wat later op de middag worden aangehouden en alsnog worden overgebracht naar het bureau in Vriezenveen waar de bromfiets in beslag is genomen. Op de testbank bleek dat deze een vermogen van ruim 2 kilowatt had, terwijl 0.49 is toegestaan. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (bps: 04-007074)

Controles met videoauto

Controle met videoauto op snelweg, 6 extreme overtreders.

Almelo . Enter / Rijssen

Zondag 19 januari werd tussen 10.30 uur en 16.00 uur met de videoauto gecontroleerd op de A1 en A35, ter hoogte van Enter / Rijssen en Almelo. Zes automobilisten reden met extreem hoge snelheden. Deze zes zijn op de video gezet en kunnen een proces-verbaal tegemoet zien. Op de A1 werden vijf gesignaleerd met snelheden tussen de 153 en 161 kilometer per uur en op de A35 een met een snelheid van 160 km. per uur. (bps: 04-007058)

Rijden onder invloed

Automobilist met 1.47 promille achter het stuur

Haaksbergen

Bij controle van een 21 jr. automobilist uit Haaksbergen op de Kortenaerstraat in zijn woonplaats, werd alcoholgebruik geconstateerd. Hij moest zich aan de auto vast houden om niet te vallen. Na aanhouding wees de ademanalyse op het bureau 1.47 promille uit. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (bps: 04-007047)

Motorrijder veel te hard

Motorrijder rijdt 180, daar waar 100 is toegestaan, rijbewijs is ingevorderd

Enschede

Werd zondagmiddag 18 januari geconstateerd dat een 21 jr. motorrijder uit Enschede met een veel te hoge snelheid reed over de N35 in zijn woonplaats. Daar waar 100 is toegestaan, reed hij met een snelheid van 180 km. per uur. Hij werd aangehouden en zijn rijbewijs is ingevorderd. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (bps: 04-007049)

Aanhouding inbreker

Man aangehouden met in bezit goederen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn

Enschede

Zondagavond 18 januari om ongeveer 22.15 ziet een getuige op de Broekheurnering in Enschede een man lopen met een boodschappenwagentje met daarin in ieder geval een televisie. Hij vertrouwd een en ander niet en belt de politie. Na enig speurwerk wordt de man met boodschappenwagen even later aangetroffen achter een woning aan de Hazendijk in Enschede. De man kan geen aanneembare verklaring geven voor de spullen in de boodschappenwagen, waarop hij wordt aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek. Aan het bureau blijkt het te gaan om een 28 jr. Enschedeer die als veelpleger te boek staat. Hierop wordt hij voor de rest van de nacht opgesloten en worden de aangetroffen goederen, een tv, een videorecorder en een radio/casettespeler in beslag genomen. Maandagmorgen blijkt dat deze spullen afkomstig zijn vanuit een schoolgebouw aan de Reerinklanden in Enschede. Hier werd bij de komst van het personeel op maandagmorgen de 19e een inbraak geconstateerd. De 28 jr. is in verzekering gesteld en onderzoek wordt voortgezet. (bps: 04-007129)

Beroving

Vrouw moet onder bedreig met mes haar gsm afgeven

Enschede

Zondagmiddag 18 januari komt een 22 jr. Enschedese aan het bureau en verteld dat zij in de nacht ervoor omstreeks 03.00 uur was beroofd. Zij had vanuit de Enschedese binnenstad over de Kuipersdijk gelopen in de richting van haar woning. Op de Kuipersdijk was haar een fietser tegemoet gekomen en gepasseerd die richting centrum reed. Zij had gemerkt dat de fietser was gekeerd en achter haar aankwam. Plotseling had deze de fiets op de grond gegooid en haar vastgepakt en onder bedreiging van een mes moest zij spullen afgeven. Zij had hem haar gsm gegeven, waarop de man weer op de fiets sprong en wegreed in de richting van het centrum. Zij was zeer ontdaan en was naar huis gegaan. Het zou gaan om een man met een Turks / Marokkaans uiterlijk van tussen de 25 tot 30 jaar en ongeveer 1m 80 lang. Hij had zwart haar en een dun klein snorretje. Hij reed op een opvallend gifgroen damesfiets. (bps: 04-007036)

Beroving

Tas uit fietstas geroofd door passerende fietser

Enschede

Een 53 jr. Enschedese mevrouw fietste zondagmiddag 18 januari om ongeveer 15 uur over de Blekerstraat in haar woonplaats. Zij wordt omstreeks dat tijdstip links ingehaald door een andere fietser die haar zwart lederen handtas, een zogenaamde dokterstas, uit de fietstas pakt en hard doorrijd. De 53 jr. komt hierdoor ten val. Zij loopt nog achter de fietser aan en ziet hem de Waldeckstraat in fietsen. Hier stopt een automobilist waarbij zij in de auto stapt om achter de fietser aan te rijden. In de omgeving van het Volkspark zien ze kans de fietser klem te rijden, maar hij weet er toch weer vandoor te gaan in de richting van de Parkweg. Het gaat om een man met een Turks / Marokkaans uiterlijk van ongeveer 25 jaar, hij was ongeschoren en droeg een grijs gebreide muts en reed op een oude fiets. (bps: 04-007051)

Tanja Rijsman.: 053-4555568


---- --