Gemeente Utrecht

|Postbus 16200                                                                 |
|3500 CE  Utrecht                                                              |
|Telefoon: 030 - 286 10 32                                                     |
|Fax: 030 - 286 11 45                                                          |
|Internet: www.utrecht.nl                                                      |
Nieuwe plannen recht van initiatief

Inwoners van Utrecht kunnen weer plannen indienen voor hun eigen straat, buurt of wijk. Voor dit jaar is er een budget beschikbaar van E 482.950. Het Recht van Initiatief biedt bewoners de mogelijkheid om via een snelle procedure plannen ter verbetering van hun eigen leefomgeving rechtstreeks in te dienen bij het college van b en w. De gemeente draagt maximaal E 30.000 bij aan de uitvoering van een plan.

De gemeente heeft vorig jaar 28 initiatieven ontvangen, waarvan 13 initiatieven tot nu toe zijn gehonoreerd. Ook zijn 5 voorstellen, die oorspronkelijk via het Recht van Initiatief waren ingediend, uitgevoerd en gefinancierd via het Leefbaarheidsbudget van betrokken wijkbureaus. Een aantal voorstellen kan op die manier sneller uitgevoerd worden dan via de regeling Recht van Initiatief. Van de overige 10 voorstellen is een deel nog in behandeling, enkelen zijn afgewezen of niet in behandeling genomen omdat het voorstel betrekking had op prive-eigendom en een aantal is door bewoners ingetrokken. De ingediende plannen gingen onder andere over de herinrichting van een straat met bijvoorbeeld meer groen, het aanleggen van een speelplaats, het plaatsen van kunst en het verbeteren van bewegwijzering.

De gemeente wil bewoners uit alle wijken de kans geven om voorstellen in te dienen. Daarom neemt zij in het eerste halfjaar maximaal twee initiatieven per wijk in behandeling. Nà 1 juli 2004 is het dan resterende jaarbudget voor alle wijken vrij tot en met december.

De plannen voor het Recht van Initiatief moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is dat minimaal 25 buurtbewoners uw plan moet ondersteunen. Meer informatie over de regeling Recht van Initiatief staat op www.utrecht.nl/rechtvaninitiatief. Op de site zijn onder andere de resultaten van eerder ingediende plannen te vinden. Bij alle wijkbureaus en wijkservicecentra is de publieksfolder 'Recht van Initiatief' verkrijgbaar.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, Bestuurscommunicatie, telefoon 030 - 286 1155.

Utrecht, 19 januari 2004

---- --