Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie van de gemeenteraad

Datum Nummer persbericht
19 januari 2004 1


Werkgroep 'Veiligheid' Nijmeegse Gemeenteraad:

Preventie en repressie in evenwicht

Een evenwichtige aanpak, met preventieve en repressieve elementen, moet Nijmegen de komende jaren veiliger maken. Extra inzet is nodig om de overlast van verslaafden en jongeren tegen te gaan. Maar om Nijmegen duurzaam veilig te maken, blijft preventie onmisbaar. Deze conclusie trekt de Werkgroep Integrale Veiligheid van de Nijmeegse gemeenteraad.

De afgelopen maanden heeft de werkgroep tientallen gesprekken gevoerd met personen en organisaties die betrokken zijn bij het onderwerp 'veiligheid in Nijmegen'. Naast medewerkers van politie, Openbaar Ministerie en gemeente werden ook vertegenwoordigers van welzijnsinstellingen, scholen, minderhedenorganisaties, ondernemers en winkeliers gehoord. Bovendien werden in klankbordgroepen gesprekken gevoerd met de echte ervaringsdeskundigen: de bewoners van de stad.
De belangrijkste conclusie van de werkgroep is dat het weliswaar nodig is om op sommige terreinen meer de nadruk te leggen op repressie, maar dat voor een duurzaam veilig Nijmegen preventie essentieel blijft. Een eenzijdige aanpak, die volledig is gericht op repressie, wijst de werkgroep af.

Veelplegers
Wat de repressie betreft pleit de werkgroep voor een uitbreiding van de succesvolle aanpak van verslaafde veelplegers. De overlast die verslaafden veroorzaken, met name op het gebied van winkeldiefstal en inbraken, moet nog systematischer worden aangepakt. Ook jongeren die ontsporen, moeten niet ontzien worden. De werkgroep pleit hierbij voor een vergelijkbare inzet als bij de veelplegers.
Zeker als het om jongeren gaat, zijn preventieve maatregelen echter net zo belangrijk. 'Wanneer jongeren weinig toekomst hebben begeven ze zich makkelijker op het pad van agressie en criminaliteit', schrijft de werkgroep. De werkgroep pleit daarom onder andere voor een uitbreiding van de voorzieningen voor jongeren en een gecoördineerde strijd tegen de schooluitval.

Mobiliseren bewoners
Volgens de werkgroep moet de buurt het uitgangspunt vormen van het veiligheidsbeleid. In de wijken met de grootse veiligheidsproblemen moet de gemeente daarom fors investeren in het verbeteren van de veiligheid. Daarbij acht de werkgroep de hulp van bewoners onmisbaar. Om deze hulp te mobiliseren pleit de werkgroep voor experimenten met buurtregie, waarbij bewoners in nauwe samenwerking met politie en gemeente de veiligheidsprioriteiten stellen.
Bewonersinitiatieven als buurtpreventieteams worden ondersteund. Ook moet de gemeente volgens de werkgroep zorgen voor een goed meldpunt voor overlast en criminaliteit. Samenwerking met de bewoners moet duurzaam zijn, zo waarschuwt de werkgroep. In het verleden is het te vaak voorgekomen dat de betrokkenheid van gemeente en politie na verloop van tijd vermindert. Hier ligt volgens de werkgroep vooral een taak voor de gemeente. Als regisseur van het veiligheidsbeleid, moet de gemeente voortdurend alle partners - politie, bewoners, instellingen - bij de les houden.

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Werkgroep Integrale Veiligheid, Alard Beck, (024) 323 24 60.