VVD



19 jan 2004 - VVD: 'Commissie Integratie slaat plank mis'

Eerste reactie op het rapport van de Commissie Integratie

19 januari 2004

De VVD-fractie is van mening dat de Commissie Integratie de plank mis slaat met haar hoofdconclusie dat de integratie geheel of grotendeels is geslaagd. De VVD is teleurgesteld over het rapport en vindt dat de realiteitszin ontbreekt. Volgens de VVD stroken de conclusies van het rapport in het geheel niet met de werkelijkheid. De VVD is van mening dat de commissie de kans laat lopen om spijkers met koppen te slaan. De commissie biedt volgens de VVD geen oplossingen voor de grote problemen in het land.

"Zoals wij eerder al hebben gezegd: de integratie is mislukt. Wie kijkt naar bijvoorbeeld de criminaliteitscijfers ziet een oververtegenwoordiging van migranten. Het onderdeel criminaliteit ontbreekt echter geheel in het rapport. Dat is een groot gemis, evenals de afwezigheid van de aandacht voor toenemend moslimradicalisme", aldus VVD-woordvoerder Ayaan Hirsi Ali.

Arbeidsparticipatie en onderwijs zijn volgens de VVD dé sleutel tot integratie. In het onderwijs is sprake van een toenemende segregatie en is er nog steeds veel taalachterstand onder migranten. De commissie verzuimt echter te komen met concrete voorstellen op deze punten. Haar aanbevelingen hierover zijn mager of onduidelijk. Zo stipt de commissie wel het segregatiebevorderende probleem van artikel 23 aan, maar heeft ze helaas niet de moed om met concrete voorstellen te komen op dit punt. Hirsi Ali: "De VVD wil dat onderwijs is gericht op toeleiding naar de arbeidsmarkt op basis van de Nederland zo kenmerkende gelijkwaardigheid. Om dit te realiseren is het volgens de VVD noodzakelijk dat kinderen vanaf het prilste begin samen optrekken en dagelijks in contact komen met kinderen van verschillende etniciteit en bekend raken met andere opvattingen en religies. Het financieel belonen van gemengde scholen is daartoe een belangrijke prikkel".

De commissie gaat voorbij aan de cultuurbotsingen tussen migranten en autochtone Nederlanders. Het rapport besteedt te weinig aandacht aan tegenstellingen in de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. "Intolerantie ten opzichte van vrouwen, andersgelovigen en homoseksuelen blijven net als het onevenredig grote aantal migrantenvrouwen in blijf van mijn lijfhuizen en eerwraak, nagenoeg buiten beschouwing. Het zijn echter indicatoren van een mislukt integratiebeleid en raakt de Nederlandse samenleving recht in het hart. Daarvoor had de VVD graag scherpe aanbevelingen willen zien".