Gemeente Mook & Middelaar


Ter Sprake week 04 2004

Gemeentelijke informatie

Gemeenteraad bespreekt centrumplan Mook

Het college van burgemeester en wethouders heeft aan de gemeenteraad voorgesteld een principekeuze te maken voor de ontwikkeling van het centrumplan in Mook. De vijf locaties die daar onderdeel van uit kunnen gaan maken, zijn verwerkt in vier modellen. Deze modellen geven aan welke voorzieningen op welke locatie kunnen worden geplaatst. De gemeenteraad zal in de vergadering van 19 februari a.s bepalen welk model de voorkeur heeft. Hiermee wordt dan de richting van het totale plan bepaald. Daarna treedt fase 1 van het onderzoek in werking. Dat betekent dat met alle betrokkenen zal worden besproken of zij zich kunnen vinden in dit voorstel en bereid zijn mee te werken aan de realisatie van het nieuwe centrumplan in Mook. Deze week bespreekt de commissie Grondgebied dit onderwerp.

De gemeenteraad van Mook en Middelaar heeft in het beleidsprogramma voor deze raadsperiode de doelstelling opgenomen het te ontwikkelen centrumplan met kracht door te zetten en daarbij de mogelijkheden bezien voor het bouwen van woningen voor starters en ouderen. De raad wil naast de huisvesting van de bibliotheek ook voorzieningen als het gemeenschapshuis, kinderopvang, winkels, gezondheidscentrum en sport in de plannen meenemen. Tevens wenst de raad het centrum van Mook veilig te maken en goed te ontsluiten. Het college van burgemeester en wethouders hebben op basis van deze uitgangspunten vier modellen uitgewerkt, die binnenkort aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het uitgangspunt hierbij is dat dit voor de gemeente budgettair neutraal zal verlopen.

Modellen

De stedenbouwkundig adviseur heeft de notitie opgesteld, waarin vier modellen zijn opgesteld. Deze modellen zijn gebaseerd op stedenbouwkundige, functionele en financiële criteria. De locaties die onderdeel uitmaken van het centrumplan Mook, zijn opgenomen in deze modellen. De locaties zijn: het voormalig postkantoor en politiebureau en het Groene Kruis gebouw, het huidige speelterrein en Pellusgebouw, het gemeenschapshuis, het huidige winkelcentrum en het huidige Raadhuisplein/Groesbeekseweg.

De volgende voorzieningen zijn in alle modellen opgenomen, maar op verschillende plaatsen: appartementen c.q. woningen, winkelcentrum, gezondheidscentrum, gemeenschapshuis, bibliotheek, kinderopvang en sportzaal.

Het voorgestelde model voldoet aan deze kenmerken. Deze gaat uit van het winkelcentrum met een gezondheidscentrum en appartementen op de plaats van het voormalige postkantoor, politiebureau en Groene Kruisgebouw. Op de plaats van het huidige gemeenschapshuis zijn woningen of appartementen gesitueerd. Het gemeenschapshuis met kinderopvang, bibliotheek en sportzaal worden verplaatst naar het Pellus-terrein. In het gebied waar nu het winkelcentrum staat, zouden woningen kunnen worden gebouwd.

Concentratie

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorkeur voor deze optie, omdat deze mogelijkheid het beoogde doel benaderd om te komen tot een centrumplan voor Mook, waarbij sprake is een concentratie van sociale, medische-, gezondheids- en maatschappelijke voorzieningen en winkelvoorziening/dienstverlening. Doordat deze voorzieningen elkaar versterken en ondersteunen kunnen we komen tot een levensvatbaar nieuw centrumplan voor de toekomst. Bovendien sluit alleen woningbouw op de huidige locatie van het winkelcentrum beter aan bij de bestaande woonomgeving en bij het streven naar een woongebied met minder autoverkeer.

Stookoverlast verminderen

Open haarden en houtkachels zijn populair in Nederland. Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft een open haard of een houtkachel. Open haarden en houtkachels brengen sfeer in huis. Het stoken kan echter ook gepaard gaan met negatieve effecten: voor het milieu en voor uw gezondheid. Zo kunnen bij het stoken bepaalde stoffen vrijkomen die nadelige gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit. Mensen met ademhalingsziekten en jonge kinderen lopen extra gezondheidsrisico's bij verkeerd stoken. Ook buren kunnen overlast ondervinden van het stoken. Dat is niet nodig: door met een aantal zaken rekening te houden, kunt u die negatieve gevolgen in grote mate beperken.

Een open haard of kachel met een te groot vermogen, wordt vaak getemperd. Er is dan sprake van onvolledige verbranding, waarbij schadelijke gassen vrijkomen. Kies om dit te voorkomen een open haard of houtkachel met de juiste capaciteit.

Verkeer stoken kan de lucht binnenshuis, maar ook buitenshuis, sterk vervuilen. Ventileer daarom continue, terwijl u stookt. Ook de schoorsteen moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.

Het verbranden van afval (plastic, oud papier, textiel, afvalhout) in uw haard of kachel is uit den boze. Er komen dan namelijk zeer veel schadelijke stoffen vrij. Stook alleen speciale briketten of onbehandeld, droog en schoon hout.

U kunt zelf controleren of u goed stookt. Als er witte of kleurloze rook uit uw schoorsteen komt, is dat een teken dat u goed stookt. Grijze of zwarte rook duidt op een onvolledige verbranding. Ook kunt u letten op de kleur van de vlammen. Een goed brandend vuur geeft helder gele vlammen. Als u zich aan deze tips houdt, zullen uw omwonenden ook minder overlast ondervinden. U kunt beter niet stoken bij mistig of windstil weer, omdat de rook dan blijft hangen.

Voor meer informatie kunt u op werkdagen van negen tot vijf uur bellen naar Milieu Centraal, telefoon 0900 2025445 (15ct/min). U kunt ook informatie vinden op de internetsite: www.milieucentraal.nl.

b&Weetjes

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 13 januari jl. vergaderd. Onder andere is besloten

aan de raad voor te stellen de notitie handhaving en toezicht brandveiligheid gemeente Mook en Middelaar vast te stellen.

de raad voor te stellen een principekeuze te maken en een voorbereidingsbudget beschikbaar te stellen voor ontwikkeling van het centrumplan Mook.

de raad voor te stellen bij de reconstructie van de Rijksweg in Mook het huidige voetgangerslicht bij de Verbindingsweg te vervangen door een zebra met waarschuwingsborden en knipperlichten boven de rijbaan.

Waarover praten wij

Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de vergadering reageren op voorstellen. Bij commissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Commissie Samenleving

Dinsdag 27 januari 2004, 19.30 uur


· Jaarplan gemeenteraad 2004


· Beleidsnotitie brandveiligheid handhaving-toezicht


· Voortgangsnotitie handhaving recreatiewoningen

Commissie Grondgebied

Woensdag 28 januari 2004, 19.30 uur


· Jaarplan gemeenteraad 2004


· Reconstructie Rijksweg N271 kom Mook


· Verwerving van twee panden t.b.v. het centrumplan Mook


· Evaluatie milieuprogramma 2003 en Vaststelling milieuprogramma 2004


· Beslissing op bezwaar voorbereidingsbesluit 190902


· Beslissing op bezwaar voorbereidingsbesluit 270203


· Centrumplan Mook


· Voorbereidingsbesluit


· Planschadeverzoek van de echtelieden Vergoossens

Commissie Begroting en Rekening

Donderdag 29 januari 2004, 19.30 uur


· Jaarplan 2004 gemeenteraad

Raadsvergadering

Donderdag 19 februari 2004, 19.30 uur

Openbare bekendmakingen

BOUWEN

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Molenhoek:

Koningslaan 5 uitbreiden woonhuis

Nadere informatie: Afd. Grondgebied, VROM, tel. 024 69 69 147.

Berichttype Ter sprake
Vorige pagina