NU'91

Project "Ontwikkeling euthanasierichtlijn arts-verpleegkundige" van start

In januari 2004 gaat het AVVV- project Ontwikkeling euthanasierichtlijn arts-verpleegkundige van start. Doel van het project is het ontwikkelen van een richtlijn over de taakafbakening en samenwerking tussen arts en verpleegkundige respectievelijk verzorgende bij de procedure rond euthanasie en hulp bij zelfdoding.

In het kader van dit project zoekt NU'91 een projectcoördinator. De vacature vindt u onderaan deze bladzijde.

De euthanasiewet

Op 1 april 2002 is de nieuwe euthanasiewet in werking getreden. In deze wet zijn de zorgvuldigheidseisen vastgelegd waaraan de arts die gehoor wil geven aan een euthanasieverzoek, moet voldoen. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bij de totstandkoming van de euthanasiewet geen aanleiding gezien de rol van verpleegkundigen en verzorgenden bij een inwilliging van een - euthanasieverzoek in de wet op te nemen. Dat betekent dat de wet geen handvatten biedt voor het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden rondom de voorbereiding en uitvoering van een euthanasieverzoek.
De afwezigheid van handvatten wordt door de beroepsgroep als een groot gemis ervaren. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn in de praktijk vaak betrokken bij euthanasievraagstukken. In de meeste gevallen wordt aan stervende patiënten verpleegkundige zorg - in de zin van stervensbegeleiding -geboden. Dat geldt ook voor patiënten met een euthanasieverzoek.

Expert-meeting verpleegkundige beroepsgroep

De behoefte aan een richtlijn over het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden bij euthanasieverzoeken, is groot bij de beroepsgroep. Dat bleek tijdens de expert-meeting die in 2002 door NU91 is gehouden. Deze expert-meeting werd bezocht door een aantal vertegenwoordigers van de beroepsgroep. De deelnemers van de expert-meeting gaven aan behoefte te hebben aan meer duidelijkheid over de rol van verpleegkundigen en verzorgenden bij euthanasie. Enerzijds is niet duidelijk of, en zo ja welke handelingen ter voorbereiding van euthanasie tot de taken van verpleegkundigen behoren. Anderzijds is niet duidelijk wat de juridische consequenties zijn voor de verpleegkundige of verzorgende die de arts assisteert bij een - achteraf bezien - onzorgvuldige euthanasie.
NU91 adviseert daarom de beroepsgroep vooralsnog naast handelingen ter uitvoering van euthanasie - geen handelingen ter voorbereiding van een euthanasie te verrichten. Dit standpunt werd door de deelnemers van de expert-meeting ondersteund. Een ander punt dat aan de orde kwam is het zorgproces rond euthanasie. Het zorgproces rond euthanasie en hulp bij zelfdoding is beschreven in de euthanasierichtlijn arts-verpleegkundige, uitgegeven door de KNMG en NU91. De deelnemers vonden de euthanasierichtlijn die dateert van 1999 ook op dit punt sterk verouderd. Zij waren het erover eens dat de richtlijn dient te worden aangepast met de laatste inzichten over het zorgproces.

Het project

NU91 heeft tot nu toe de belangen van de verpleegkundige beroepsgroep met betrekking tot het euthanasievraagstuk behartigd. De AVVV heeft geconstateerd dat het onderwerp van belang is voor alle lidorganisaties. Daarom neemt de AVVV het initiatief over. NU91 voert het project namens de AVVV uit. De AVVV heeft het project Ontwikkeling euthanasierichtlijn arts-verpleegkundige goedgekeurd en in haar activiteitenplan van 2004 opgenomen.

NU91 heeft vooruitlopend op het project met de KNMG afspraken gemaakt om de euthanasierichtlijn te actualiseren. Het project zal uit twee onderdelen bestaan: een juridisch en een zorginhoudelijk gedeelte.
In het juridisch gedeelte staan handelingen ter voorbereiding van een euthanasie centraal. Op dit punt bestaat een meningsverschil tussen de KNMG en NU91. De KNMG vindt dat artsen verpleegkundigen en verzorgenden kunnen verzoeken handelingen ter voorbereiding van een euthanasie ter verrichten. Als voorbeeld wordt het vooraf inbrengen van een infuusnaald genoemd.

NU91 ziet vooralsnog tal van vragen:

Is het de taak van de verpleegkundige en verzorgende om handelingen ter voorbereiding van een euthanasie te verrichten? Waar ligt de scheidslijn tussen enerzijds handelingen ter voorbereiding en anderzijds handelingen ter uitvoering van een euthanasie? NU91 is van mening dat onvoldoende duidelijk is welke (tuchtrechtelijke en strafrechtelijke) risicos verpleegkundigen en verzorgenden daarbij lopen.
Voor verpleegkundigen en verzorgenden is het daarbij niet altijd mogelijk om op voorhand de zorgvuldigheid van het handelen van de arts na te gaan. Is het mede - gezien de diversiteit binnen de beroepsgroep (opleidingsniveaus, werksettings) mogelijk en wenselijk om op dit gebied een toetsinstrument voor de beroepsgroep te ontwikkelen?

Met de KNMG is een gezamenlijk traject afgesproken om tot een helder standpunt over handelingen ter voorbereiding van een euthanasie te komen.
In het kader van dit traject worden de kamerstukken van de euthanasiewet en de literatuur over dit onderwerp gebundeld en bestudeerd. Bij de analyse van dit materiaal wordt gebruik gemaakt van externe strafrechtelijke expertise. De resultaten van het onderzoek zullen aan de ministeries van Justitie en VWS worden voorgelegd, teneinde te bewerkstellingen dat de uiteindelijke resultaten van het onderzoek ook door de overheid worden gedragen. Beoogd wordt op die wijze zekerheid te verkrijgen omtrent de (rechts)positie van de verpleegkundige en verzorgende.

Ten behoeve van het zorginhoudelijke gedeelte wordt de samenwerking en taakafbakening tussen arts en verpleegkundige bij euthanasie herschreven. Het zorgproces wordt in fases weergegeven. Onderwerpen zoals het signaleren en bespreken van een euthanasieverzoek, de besluitvorming en de verslaglegging in het verpleegkundig dossier komen daarbij uitgebreid aan bod. Het initiatief voor het zorginhoudelijke gedeelte ligt bij de verpleegkundige beroepsgroep. Een werkgroep van verpleegkundigen met praktijkervaring zal daartoe een voorstel schrijven.

Nieuwe euthanasierichtlijn arts-verpleegkundige De resultaten van het juridische en zorginhoudelijke gedeelte worden door de AVVV in
samenwerking met de KNMG in een nieuwe richtlijn neergelegd. De nieuwe
euthanasierichtlijn verschijnt naar verwachting in het najaar van 2004.

Meer informatie over het project kunt u krijgen via Lite Linssen, beleidsadviseur van de AVVV (telefoonnummer 030-291 90 50, e-mail L.Linssen@AVVV.nl ) of
Nellie Berkers, beleidsmedewerker van NU91 (telefoonnummer 030-296 41 44 of e-mail n.berkers@nu91.nl).

---