Gemeente Almere

Nieuw bedrijventerrein A6 / A27 rond 2007 in de markt

De wethouders Lodders (Zeewolde) en Faber (Almere) hebben op vrijdag 16 januari een intentieverklaring getekend om te komen tot de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuwe bedrijvenlocatie in het gebied tussen de A6 en de A27. Het gaat om een gebied van circa 650 hectare dat in een periode van circa 30 jaar op de markt wordt gebracht. De werklocatie gaat ruimte bieden aan zowel reguliere bedrijven (logistiek, gemengde bedrijvigheid en grootschalige detailhandel) als aan hoogwaardige kennisgeoriënteerde kantorenparken. De locatie zal circa 25 duizend arbeidsplaatsen opleveren.

De locatie A6 / A27 biedt door de strategische ligging nabij de Randstad grote kansen voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Flevoland. In de plannen wordt bovendien rekening gehouden met de mogelijke aanleg van toekomstige infrastructuur als de A30 en de Zuiderzeelijn.

Het nieuwe bedrijventerrein gaat lokale en regionale bedrijven opvangen, maar moet vooral bedrijven uit de Randstad en omliggende regios aantrekken. Met name voor Almere is het aantrekken van nieuwe werkgelegenheid belangrijk om de dagelijkse uitgaande pendel naar de Randstad terug te dringen.
Zeewolde en Almere hebben gezamenlijk een economisch Masterplan ontwikkeld waarin de visie op de ontwikkeling van het gebied staat beschreven. Dit plan gaat uit van diverse typen bedrijfsactiviteiten: logistiek, leisure, productie, onderwijs, medisch, handel en (grootschalige) detailhandel.

De werklocatie A6/A27 wordt in verschillende deelgebieden en fasen ontwikkeld over een periode van circa 30 jaar. De eerste fase is het deelgebied Almere Hout-Noord en een logistiek deelterrein op het grondgebied van Zeewolde. Het deelgebied Almere Hout/Noord is bedoeld voor hoogwaardige reguliere bedrijvigheid en grootschalige detailhandelsvestigingen. Om tijdig op de marktvraag te kunnen inspringen wordt gestreefd naar een eerste uitgifte in 2007 of 2008. De ontwikkelingen na 2015 hangen af van de komst van infrastructuur.

Beide gemeenten gaan nauw samenwerken bij de ontwikkeling van de werklocatie. De colleges van Almere en Zeewolde hebben de intentie uitgesproken zowel de verdere planuitwerking als de organisatie gezamenlijk uit te voeren. Er is nog geen keuze gemaakt voor een gezamenlijke grondexploitatie: dit hangt mede af van de discussie over de schaalsprong (de eventuele verdere doorgroei van Almere).

Komt er geen schaalsprong, dan gaan Almere en Zeewolde nadere afspraken maken op het gebied van planontwikkeling, organisatie en financiën. Komt er wel een schaalsprong, dan worden er afspraken gemaakt met rijk en provincie. In de loop van 2004 wordt meer duidelijkheid verwacht over de mogelijkheid van de schaalsprong en de effecten daarvan. Tot die tijd wordt de samenwerking in de huidige vorm voorgezet. De gemeenteraden van Zeewolde en Almere moeten zich nog uitspreken over de plannen.