Gemeente Enschede

Gemeente stelt ? 244.000,- beschikbaar voor culturele betrokkenheid van jongeren en allochtonen


Enschede, 19-01-2004

Betrokkenheid van jongeren en allochtonen bij de cultuur in Enschede vergroten. Dat is het uitgangspunt van het Actieplan Cultuurbereik 2001-2004 van de Gemeente Enschede. Voor genoemde groepen is gekozen, omdat zij slechts matig gebruik maken van het huidige cultuuraanbod in de stad. De gemeente roept cultuuraanbieders dan ook op ideeën voor aantrekkelijke projecten, gericht op jongeren en allochtonen, in te dienen. Net als vorig jaar, is hiervoor ? 244.000,- beschikbaar. In de afgelopen drie jaar zijn honderddertig culturele projecten ingediend voor een bijdrage. Vijfenveertig van die ingediende projecten zijn gehonoreerd en zijn inmiddels uitgevoerd of in voorbereiding.

Het is zeker niet de bedoeling dat het beschikbare budget volledig wordt besteed door de bestaande cultuurinstellingen als Muziekcentrum, Concordia Kunst & Cultuur, het Vestzaktheater, de musea, de openbare bibliotheek of Theater Sonnevanck. Ook scholen voor voortgezet onderwijs en basisscholen mogen projecten indienen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld buurthuizen, amateurverenigingen,
allochtonen-verenigingen of zelfs voor individuele burgers.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren en allochtonen niet of nauwelijks aan culturele activiteiten deelnemen. Staatssecretaris Van der Ploeg van cultuur kwam daarom in 2000 met het idee voor het Actieplan Cultuurbereik. Enschede heeft dit overgenomen en kiest voor een eigen programma dat zich nadrukkelijk richt op het betrekken van jongeren en allochtonen bij kunst en cultuur op een duurzame manier. Met name projecten waarin muziek, muziektheater en/of beeldende kunst een rol spelen, worden gevraagd. Samenwerking is daarbij een belangrijke eis. Dat geldt voor samenwerking op zowel artistiek als organisatorisch niveau. Het project dient verder vernieuwend te zijn; de doelgroepen moeten worden verrast. Zij moeten tot de ontdekking komen dat cultuur niet saai of elitair is. Daarbij kan worden gedacht aan bijzondere locaties waar men met cultuur wordt geconfronteerd, een afwijkende ambiance, samenwerking tussen instellingen van zeer verschillende pluimage, het doorkruisen van scheidslijnen tussen disciplines of een compleet nieuwe wijze waarop het publiek wordt aangesproken.

Ingediende projecten worden beoordeeld door een speciale, onafhankelijke begeleidingscommissie. Die adviseert het college van burgemeester en wethouders over de uiteindelijke financiële toekenning.

Subsidieaanvragen moeten uiterlijk 3 maart bij de gemeente binnen zijn. Het college besluit in juli welke projecten worden gehonoreerd.

Meer informatie over het actieplan Cultuurbereik en een aanvraagformulier zijn te vinden op www.enschede.nl/cultuurbereik. Men kan ook contact opnemen met de projectleider, de heer C. Bloemers (tel. 053 481 79 12 of c.bloemers@enschede.nl) of mevrouw I. Klaas (tel. 053 481 79 13 of i.klaas@enschede.nl). Bij hen kan ook het complete Programma Actieplan Cultuurbereik Enschede 2001-2004 opgevraagd worden.

---

Gepubliceerd op 19-01-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar