Gemeente Wormerland


Druk bezochte nieuwjaarsreceptie

Evenals de voorgaande jaren werd ook nu weer begin januari een gemeenschappelijke nieuwjaarsreceptie georganiseerd door de bedrijvenvereniging Wormerland, de ondernemersvereniging Aktief en de gemeente Wormerland.

In een gezellige ambiance mochten de drie organisatoren ca. 200 relaties en vertegenwoordigers van bedrijven, clubs en verengingen ontvangen. Ook veel politici en contactcommissieleden gaven acte de présence.

Burgemeester P.C. Tange toonde zich verheugd over de grote opkomst en sprak van de kracht van een relatief kleine gemeente als Wormerland. Hij noemde dit de menselijke maat. De schaalgrootte van de gemeente Wormerland is te overzien. Voor de inwoners betekent dit dat gemakkelijk afspraken te maken zijn met bestuurders en ambtenaren.

Vervolgens keek burgemeester Tange enkele decennia terug en constateerde dat onze samenleving veranderd is: De jaren zestig en zeventig stonden in het teken van de secularisatie en ontzuiling. De jaren tachtig en negentig kenmerkten zich door commercialisering en verzakelijking en de huidige tijd kenmerkt zich vooral door een roep om meer vrijheid en veiligheid.

We zoeken naar nieuwe spelregels, waarvoor normen en waarden de basis moeten zijn, aldus burgemeester Tange.

Een bezorgd geluid klonk bij het onderwerp economie. Op dit moment werken er bij de Wormerlandse bedrijven 200 mensen minder dan in 2002. Dit rechtvaardigt dat we actief opkomen voor onze belangen in regionaal verband.

Met als leidraad het thema van het komende VNG-congres -Traditie en Vernieuwing- somde hij projecten op die in de komende periode op de actielijst van de gemeente te verwachten zijn.

De heer Peter Bode, voorzitter van de bedrijvenvereniging Wormerland noemde de verslechterde economische situatie een stimulans om creatief en innovatief te zijn. De heer Bode noemde ook de cacaobrand bij ADM en complimenteerde de hulpverleners.

De heer Loek Weenink, voorzitter van ondernemersvereniging Aktief, wees ook op de verslechterde economie, maar relativeerde dit vervolgens door te wijzen op gebeurtenissen op wereldniveau als de oorlog in Irak, modderstromen in Zuid-Amerika en de recente aardbeving in Iran.

Verontrust is de ondernemersvereniging over de dreiging van winkels als Aldi en Lidll. Door dit soort zaken, waar alles te koop is, ontstaat het schrikbeeld dat er straks geen speciaalzaak meer over is, aldus de heer Weenink. Vervlakking van het aanbod is over een aantal jaren niet meer terug te dringen. De heer Weenink betreurde het dat een aantal filialen van grote ketens geen lid was van de ondernemersvereniging.