Ingezonden persbericht


Persbericht

De Statenfractie van de PvdA stelt vragen aan Gedeputeerde Staten van Groningen over de mogelijke vertraging in de goedkeuring van de Europese Unie aan financiële steun voor de nieuwbouw van twee fabrieken door AKZO NOBEL in Delfzijl.

De bouw van de twee nieuwe fabrieken door AKZO NOBEL op het Chemiepark in Delfzijl dreigt vertraging op te lopen. Eén van de oorzaken is dat de Europese Unie nog steeds niet haar fiat heeft gegeven aan de financiële steunmaatregelen die in het Chloorconvenant tussen het Rijk en AKZO NOBEL in 2002 zijn overeen gekomen. Het is zelfs mogelijk dat Brussel nee kan zeggen of alleen met een lagere vergoeding gaat instemmen.

De PvdA fractie maakt zich grote zorgen over de recente berichtgeving in het Dagblad van het Noorden waarin deze gang van zaken wordt geschetst. De PvdA statenfractie is van mening dat juist in een periode dat het economisch slechter gaat, voorgenomen investeringen geen vertraging mogen oplopen maar zo snel mogelijk in uitvoering moeten worden gebracht. Het gaat om een omvangrijke investering die zowel voor de toekomst van de procesindustrie als voor het milieu als voor de veiligheid in onze regio en daar buiten van bijzonder groot belang is.

In verband hiermee wil de fractie van de PvdA van het College van Gedeputeerde Staten weten of zij in de afgelopen maanden hierover overleg heeft gevoerd met vertegenwoordigers van het betreffende bedrijf, de betrokken Ministeries en de Europese Unie. Verder vraagt de PvdA van het College om het Kabinet en de EU op te roepen haast te maken met het geven van haar goedkeuring.

19 januari 2004

Nadere informatie: Jaap Dijkstra, lid PvA -Statenfractie Provincie Groningen

(050) 3182639 (werk)/(050) 3137857 privé

Bijlage 1. Brief en vragen aan Gedeputeerde Staten.

Aan de voorzitter van het College van Gedeputeerde Staten van Groningen

Groningen, 18 januari 2004

Geachte mijnheer de Voorzitter,

Onlangs verscheen in het Dagblad van het Noorden d.d. 14 januari 2004 een artikel met als kop: De tijd dringt voor bouw nieuwe chloorfabrieken . In het artikel wordt beweerd dat de bouw van de twee nieuwe fabrieken door AKZO NOBEL op het Chemiepark in Delfzijl vertraging dreigt op te lopen. Als één van de oorzaken hiervoor wordt aan gegeven dat de Europese Unie nog steeds niet haar fiat heeft gegeven aan de financiële steunmaatregelen zoals die in het Chloorconvenant (c.q. Milieusteunkader ) tussen het Rijk en AKZO NOBEL in 2002 zijn overeen gekomen. In het artikel wordt tevens gesteld dat Brussel nee kan zeggen of alleen met een lagere vergoeding kan instemmen.

Onze fractie maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen en gang van zaken. Het gaat om een omvangrijke investering in onze regio die zowel voor de toekomst van de procesindustrie i.c. het Chemiepark in Delfzijl als voor het milieu als voor de veiligheid van zeer groot belang is.

Naar onze mening is het van extra groot belang dat juist nu in een periode dat het economisch slechter gaat, voorgenomen investeringen geen vertraging oplopen en zo snel mogelijk tot uitvoering worden gebracht.

In verband met het bovenstaande heeft de fractie van de PvdA de volgende vragen voor het College:


* Deelt het College de zorgen ten aanzien van de gesignaleerde ontwikkelingen met betrekking tot een mogelijke vertraging in het afgeven van toestemming of zelfs een afwijzing door de Europese Unie (EU) van de getroffen steunmaatregelen tussen Rijk en AKZO NOBEL?


* Is hierover door het College in de afgelopen maanden overleg gevoerd met vertegenwoordigers van het betreffende bedrijf, de betrokken Ministeries, de EU dan wel andere partijen en wat was hiervan de uitkomst?


* Is het College voornemens het Kabinet en EU op korte termijn te wijzen op de mogelijke gevolgen van een eventuele vertraging van de nieuwbouw en op negatieve gevolgen die dat heeft?


* Is het College eveneens van mening dat Brussel haast dient te maken met het geven van haar goedkeuring aan de overeengekomen steunmaatregelen? En zo, ja op welke wijze is het College van plan het kabinet, de EU en (eventueel) andere relevante partijen op dit punt aan te spreken?

Namens de PvdA Statenfractie

J.J. Dijkstra

J.Koller