PCSO


Basisschooldirecteuren verdrinken in plannenschrijverij.

Uit een onderzoek (quick scan) van Search Primair, het onderzoeksbureau van de PCSO blijkt dat 95%van de basisschool-directeuren vindt dat het aantal plannen dat er geschreven moet worden de laatste vijf jaar sterk is toegenomen. Zo'n 91% van de basisschool-directeuren vindt dat plannenschrijverij te veel tijd vraagt en dat er dus te weinig van hun lesvrije tijd overblijft voor het leiden van de school. Tevens geeft het onderzoek aan dat de basisschooldirecteuren vragen zetten bij de zin van een aantal plannen.

Klachten over werkdruk
Aanleiding voor het onderzoek zijn de door geluiden vanaf de werkvloer over de toegenomen werkdruk. Oorzaak daarvan is, naast de extra kwaliteitseisen die aan scholen worden gesteld, dat de door het ministerie van OCW ingeslagen weg van deregulering en autonomievergroting ertoe heeft geleid dat zowel het ministerie als andere instanties hun regels door de basisscholen in geschreven plannen omgezet willen zien. De plannenschrijverij gaat echter niet gepaard met meer lesvrije tijd voor de directeuren om aan die extra taken te kunnen voldoen. De door het ministerie beschikbaar gestelde budgetten voor de scholen (bijvoorbeeld het schoolbudget) moeten voor veel doelen worden ingezet. Dan kan daaruit dus geen extra tijd voor management meer bekostigd worden. Soms gebeurt dat wel, maar dan gaat het slechts over een kleine 1% van de scholen.

Onbetaald overwerk
Ruim 80% geeft aan dat hun totale lesvrije tijd onvoldoende is om de school op een kwalitatief goede manier te leiden. Veel(adjunct)basisschooldirecteuren werken dan ook onbetaald over om toch aan de kwaliteitseisen te kunnen voldoen. Dat is naar de mening van de PCSO een zeer onwenselijke zaak. Basisschooldirecteuren die te maken hebben met bovenschoolse managers geven ook aan vaak in hun eigen vrije tijd werkzaamheden voor hun school te verrichten. Besturen zouden zulke situaties, in het kader van goed werkgeverschap moeten voorkomen.

Klassenverkleining onder druk
Ruim 60% van de directeuren geeft aan dat groepslestijd gebruikt wordt voor de invulling van andere taken, zoals die van interne begeleiders en remedial teachers. Onderwijspersoneel met die taken moet er voor zorgen dat zorgleerlingen extra aandacht krijgen. Op zich een goede zaak natuurlijk vindt de PCSO. Maar hierdoor wordt wel een deel van de mogelijkheden tot klassenverkleining teniet gedaan, volgens de onderzoekers. Ook voor het bekostigen van bovenschools management wordt nogal eens uit de ruif van de personeelsbudgetten gesnoept; dat gaat dan ondermeer ten koste van te leveren zorg en groepslestijd, blijkt uit reacties.

Onbetaalde vervanging
Uit het onderzoek blijkt verder dat plaatsvervangers van directeuren die afwezig zijn (ziekte en dergelijke) niet of nauwelijks worden betaald voor dat vervangingswerk. Volgens de PCSO is dit onacceptabel. Als men de taken van een directeur uitvoert, dan moet men daarnaar ook betaald krijgen, vindt de PCSO en niet pas na een langdurige vervangingsperiode, zoals dat nu regel is.

Meer tijd voor schoolmanagement
De PCSO stelt dat het nu echt tijd is geworden dat alle betrokkenen zich in gezamenlijkheid beraden of als die plannen allemaal wel echt nodig zijn en of die allemaal binnen een korte tijd geschreven dan wel bijgesteld moeten zijn.
Die plannenschrijverij komt vrijwel altijd op het bordje van de schooldirecteur terecht.
In veel gevallen hebben scholen te maken met een bovenschoolse directeur/directie. De PCSO adviseert om van daar uit meer richting de scholen te doen als het gaat om facilitering als het gaat om ondermeer plannenschrijverij.
Ook de tijd die gevraagd wordt om een school een kwalitatieve ontwikkeling te laten doormaken of het kwaliteitsniveau in stand te houden vraagt om veel meer tijd voor het schoolmanagement. Tijd voor management is een slogan die nog veel te weinig gehoor heeft gevonden bij besturen, het ministerie en de politiek.
En....wil men het vak van basisschoolschooldirecteur aantrekkelijk maken, zodat aanstormend jong talent er weer voor kiest om een dergelijke functie te vervullen, dan zal de overheid en zal de werkgever zeker ook goede arbeidsvoorwaarden, om het schooldirectiewerk te kunnen uitvoeren, moeten aanbieden.

Informatie: Chris Lindhout privé: (0548) 623925 werk(overdag): (0548) 614945
chrislindhout@hotmail.com

Emil Veldhuis (033)2862799 of 0654331436 info@veldhuis.nl

19 jan 04 15:08