Royal Dutch Petroleum

Shell levert 's werelds grootste zonnecentrale

19/01/2004

Shell en de Gesellschaft für Solarenergie (Geosol) gaan in de buurt van Leipzig 's werelds grootste zonne-energiecentrale bouwen. Geosol is de initiatiefnemer en projectontwikkelaar terwijl Shell Solar de belangrijkste aannemer is.

De zonne-energiecentrale wordt gebouwd op een terrein waar as ligt opgeslagen van een voormalige bruinkoolgroeve bij Espenhain, ten zuiden van Leipzig. Er wordt een opstelling gemaakt van 33.500 zonnepanelen die samen een vermogen hebben van vijf megawatt.

Naar verwachting wordt de centrale in juni van dit jaar in gebruik genomen. De stroom wordt geleverd aan het openbare net en zal voldoende zijn om te voorzien in het stroomgebruik van 1.800 huishoudens. De solarinstallatie bespaart jaarlijks de emissie van 3.700 ton kooldioxide.

Shell Solar heeft grote ervaring als aannemer van solarcentrales en beschikt ook over veel bouwtechnische kennis. In 1997 bijvoorbeeld leverde Shell Solar een installatie op bij het handelscentrum van München dat nu nog steeds 's werelds grootste zonnepanelen-dak is.

Shell Solar levert aan Espenhain installaties uit haar nieuwe SQ-serie die in Gelsenkirchen worden gemaakt. Deze modules kunnen hoogspanning aan en leveren de hoogste elektriciteitsopbrengst. Siemens levert de omvormers, de transformatoren en de midden-volts aansluitingspparatuur.

Shell Solar heeft 1.300 mensen in dienst en levert producten aan meer dan 75 landen. Tot heden heeft het bedrijf zonnepanelen afgeleverd met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 350 megawatt.