Gemeente Uithoorn

WERKZAAMHEDEN IRENEBRUG

Irenebrug In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 januari a.s. is de Irenebrug gestremd voor verkeer. De provincie Noord-Holland laat dan een noodreparatie uitvoeren aan het stalen wegdek. Na deze noodreparatie wordt in de komende zomer het wegdek van de brug vervangen.

DECLARATIEFONDS UITHOORN

Rondkomen met een minimuminkomen is soms een moeilijke zaak. Veelal wordt het inkomen geheel besteed aan de algemene kosten zoals huur, gas, water, licht en levensmiddelen. Hierdoor blijft weinig geld over om extra (sociale) activiteiten te doen. De gemeente Uithoorn kent voor mensen boven de 65 jaar, als extra aanvulling op het minimuminkomen, het Declaratiefonds.

Het Declaratiefonds heeft als doel om mensen van 65 jaar of ouder met een minimuminkomen deel te laten nemen aan sociale activiteiten, bijvoorbeeld een sportvereniging, een bezoek aan een bioscoop of theater. Ook valt te denken aan een kopje koffie op een terras, een cadeautje voor (kleinkind of een bloemetje voor een vriend(in). Op grond van het Declaratiefonds kunt u hiervoor een financiële bijdrage ontvangen.

Wat kunt u declareren?
Alle kosten die als 'sociale activiteit' kunnen worden gezien of daarmee verband houden. Naast de genoemde voorbeelden kan gedacht worden aan een lidmaatschap van een (sport/ muziek)vereniging of aanschaf van een muziekinstrument. Maar ook de kosten van een CJP-pas, het abonnement van de bibliotheek of het entreebewijs van musea kunnen worden gedeclareerd

Declaratiefonds Hoogte van de vergoeding?
De hoogte van de vergoeding bedraagt maximaal EUR 95,-- per persoon per jaar. Wanneer u dus gehuwd bent en beide 65 jaar of ouder bent, kunt u maximaal een bedrag van EUR 190,-- declareren. U kunt ook lagere bedragen declareren en het resterende bedrag blijft dan open staan voor een later tijdstip. Er geldt wel een minimumbedrag van EUR 45,-- per aanvraag. Wanneer uw resterende bedrag minder is dan EUR 45,--, kunt u ook dit bedrag declareren Als u kosten declareert moet u een bewijs (bonnetje of factuur) overhandigen voor de gemaakte kosten. Ook moet u zich kunnen legitimeren.

Een aanvraag moet u binnen één kalenderjaar indienen. Dit betekent, dat u de in 2004 gemaakte kosten ook in 2004 moet declareren. De maand januari van het nieuwe jaar dient als uitloopmaand voor de gemaakte kosten van het vorige jaar. Niet gedeclareerde kosten kunnen niet overgeheveld worden naar een volgend jaar.

Wie kunnen een declaratie indienen?
Inwoners van Uithoorn (ouder dan 65 jaar) met een inkomen dat lager is dan 1,1 maal de bijstandsnorm (dit bedrag verschild voor gezinnen, alleenstaanden en alleenstaande ouders, zie de onderstaande tabel) en vermogen hebben onder de vrij te laten vermogensgrens zoals bedoeld in de Wet Werk en bijstand (zie tabel). U moet een bewijs van uw netto-inkomsten meenemen en bewijsstukken van uw vermogen (afschriften van alle bank-, giro- en spaarrekeningen).

De volgende bedragen aan eigen vermogen worden buiten beschouwing gelaten:

Soort gezin/ Gezinssamenstelling Vrij te laten vermogen Alleenstaande EUR 5.065,-- Alleenstaande ouder EUR 10.130,-- Echtpaar EUR 10.130,--

Indienen van een aanvraag
U kunt een aanvraag indienen bij de gemeentewinkel in de hal van het gemeentehuis (factuur, legitimatie, bewijs netto-inkomsten en bewijzen vermogen meenemen!). In verband met uw privacy kunt u, indien u dit wenst, de aanvraag in een spreekkamer indienen. De medewerkers van de gemeentewinkel vullen ter plekke met u een formulier in. Nadat dit is ingevuld, ondertekent u het formulier en wordt het bedrag aan u uitbetaald. Mocht u niet zelf naar de gemeente kunnen komen, dan kunt u ook iemand machtigen om voor u op te treden; deze persoon moet wel uw gegevens meenemen, met een door u ondertekende verklaring en een eigen legitimatie.

Meer informatie?
Belt u dan naar de gemeentewinkel of de afdeling maatschappelijke zaken, telefoon 0297 - 513111. Daar zijn ook, kosteloos, de voorwaarden van het Declaratiefonds verkrijgbaar, evenals bij diverse instellingen en instanties in Uithoorn.

Norminkomen
Onderstaande tabel geeft de norminkomens weer per 1 januari 2004, exclusief en inclusief vakantiegeld en in euro.

Soort gezin/
Gezinssamenstelling Maximumnorm, inclusief
vakantiegeld (1,1 x bijstandsnorm) Maximumnorm, exclusief vakantiegeld (1,1 x bijstandsnorm)
Alleenstaande > 65 jaar EUR 951,59 EUR 907,82
Alleenstaande ouder > 65 jaar EUR 1.202,36 EUR 1.147,05 Echtpaar één van beide > 65 jaar EUR 1.331,33 EUR 1.270,09 Echtpaar beiden > 65 jaar EUR 1.341,98 EUR 1.280,25

PROEF INZAMELING TEXTIEL IN TEXTIELBAKKEN

textielbak Het gemeentebestuur heeft besloten stichting KICI, Viaductweg 2 te Den Haag, voor een periode van één jaar aan te wijzen als inzameldienst voor de lediging van bovengrondse textielbakken voor het inzamelen van textiel dat geschikt is voor hergebruik.
Het besluit is ingegaan op 7 januari 2004. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht tegen dit besluit gedurende zes weken daarna (tot en met dinsdag 17 februari) een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons indienen. Een dergelijk bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Wel bestaat de mogelijkheid om de voorzitter van de sector bestuursrecht van de arrondissementsrechtbank, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam, om een voorlopige voorziening te vragen. Een gemotiveerd verzoekschrift kunt u daartoe tot hem richten. Voor de behandeling van een verzoekschrift worden u door de rechtbank kosten in rekening gebracht.

INRIJVERBOD DRECHTDIJK EN STEENWIJKERVELD

Burgemeester en wethouders hebben in de maand mei van het afgelopen jaar besloten om het inrijverbod op de Drechtdijk en het Steenwijkerveld, dat geldt vanaf de Noordzuidroute in de richting van het centrum van De Kwakel op werkdagen van 7.30 - 9.00 uur, te wijzigen. De wijziging houdt in, dat de uitzondering voor `bestemmingsverkeer' wordt ingetrokken.
In de periode daarna zijn ontheffingen van dit inrijverbod verleend aan bewoners van en bedrijven aan de Drechtdijk en het Steenwijkerveld. Dit betrof de bewoners en bedrijven die voorheen tot bestemmingsverkeer behoorden.
Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt aan andere bewoners en bedrijven ontheffing verleend. Het op grote schaal verstrekken van ontheffingen leidt tot een toename van het autoverkeer, terwijl de spitsafsluiting juist is bedoeld om de veiligheid van fietsers te vergroten.
Op 1 maart 2004 zal onder de inrijverboden de uitzondering voor bestemmingsverkeer niet meer te zien zijn. Vanaf dat moment mogen dus alleen houders van een ontheffing op werkdagen tussen 7.30 en 9.00 uur vanaf de Noordzuidroute de Drechtdijk of het Steenwijkerveld oprijden.

PARTICIPATIERAAD GEHANDICAPTEN

Wat is de Participatieraad Gehandicapten (PRG)? Het is een op 25 november 2003 geïnstalleerd adviesorgaan voor Burgemeester en Wethouders (B&W) van Uithoorn over zaken die te maken hebben met het gehandicaptenbeleid. De PRG geeft daarover gevraagd of ongevraagd advies aan B&W.

Wie zitten er in de PRG?
In totaal bestaat de PRG uit negen leden en negen plaatsvervangende leden.

Vier van die leden (plus vier vervangers) zijn vertegenwoordigers van belangengroeperingen, zoals het Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland (OLGA), Samenwerkende Ouderenbonden (SOB) en stichting OASE.
De gemeente heeft zelf twee leden (plus twee vervangers) benoemd. Tevens is er in een categorie leden voorzien die zogenoemd `ongebonden' zijn. Deze leden hebben geen achterban. Zij vertegenwoordigen zichzelf.

Het probleem is dat de PRG nog geen ongebonden leden heeft kunnen aantrekken. In november 2003 heeft een advertentie gestaan op de gemeentepagina. Jammer genoeg is hierop niet gereageerd.

U bent van harte welkom als ongebonden lid
Daarom vraagt de PRG nogmaals aan belangstellenden zich aan te melden. De PRG heeft drie ongebonden leden en drie plaatsvervangers nodig. De ongebonden leden vormen een derde van het totale aantal PRG leden. Zij zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de PRG. Van belangstellenden wordt minstens betrokkenheid bij het wel en wee van gehandicapten gevraagd. Als u ook nog enig inzicht in en belangstelling voor het politieke reilen en zeilen van de gemeente heeft, dan is dat welkom. Evenals trouwens andere kennis die van pas komt bij het werk van de PRG, zoals juridische, bouwkundige en ergonomische expertise. Maar dat is geen vereiste. U moet wel in de gemeente Uithoorn wonen.
De PRG kan met uw bijdrage een belangrijke rol spelen in het gehandicaptenbeleid van Uithoorn. De leden van de PRG zullen zich hiervoor gezamenlijk moeten inzetten.
Het voornemen van de rijksoverheid om bepaalde voorzieningen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten over te hevelen naar de gemeente, maakt de taak van de PRG alleen maar belangrijker. Op dit moment is de verordening Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) een belangrijk discussiepunt. Daarbij komen onderwerpen als gehandicaptenvervoer, woningaanpassing en rolstoelen aan de orde.

Informatie en aanmelden
Voor informatie kunt u terecht bij Mieke van den Akker, tel.346027 of Jacques van der Steur, tel.566210. Als u besluit om mee te doen, dan kunt u zich tot 9 februari a.s. per brief aanmelden bij: Gemeente Uithoorn, t.a.v.Marius Reijnen, Postbus 8, 1420 AA Uithoorn en daarbij in de linkerbovenhoek van de enveloppe vermelden PRG.

De PRG wacht met spanning op minstens zes reacties!

In week 3 starten we met het vervangen van het gemeenteriool tussen