Het Nederlandse Rode Kruis

19 januari 2004
Rode Kruis vraagt VS om verbetering situatie gevangenen Guantanámo Bay

De voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis, Jacob Kellenberger, bracht afgelopen week een bezoek aan Washington. Hij sprak daar met minister van buitenlandse zaken Colin Powell en veiligheidsadviseur Condoleezza Rice over de situatie van de gevangenen in Guantánamo Bay.

Rode Kruis-bezoek
Na de oorlog in Afghanistan in 2001 heeft de Verenigde Staten honderden strijders uit met name Afghanistan overgebracht naar Guantánamo Bay, een marinebasis op Cuba. De gevangenen worden verdacht van terroristische activiteiten. Het Rode Kruis bezoekt Guantánamo Bay sinds januari 2002 en bekijkt hoe de Amerikaanse autoriteiten de gevangenen behandelen.

De gevangenen worden door de Amerikanen niet beschouwd als krijgsgevangenen, waardoor onduidelijkheid bestaat over hun rechten. Het Rode Kruis vindt dat een onafhankelijke rechter zou moeten bepalen of ze krijgsgevangenen zijn, zoals het Humanitair Oorlogsrecht voorschrijft. Ongeacht deze status hebben alle gevangenen altijd recht op een humane behandeling. Het Rode Kruis heeft aanbevelingen gedaan voor verbeteringen in de omstandigheden in de detentiefaciliteiten, maar deze zijn niet allemaal opgevolgd.

Duidelijkheid
Jacob Kellenberger benadrukte nog eens het belang van het scheppen van duidelijkheid over de status van de gevangenen en het feit dat zij recht hebben op een juridische procedure. Naast de situatie in Guantánamo Bay is het Internationale Comité van het Rode Kruis in toenemende mate bezorgd over het lot van een onbekend aantal andere personen dat in het kader van de war on terror gevangen is genomen. Deze worden nu vastgehouden op onbekende locaties en het Rode Kruis heeft vooralsnog geen toegang tot hen .

Meer informatie:

* Rode Kruis bezoekt gevangenen in Guantánamo Bay
* Over het Humanitair Oorlogsrecht

* Website van het Internationale Comité van het Rode Kruis